Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, joi, pe contul său de Facebook, că s-a reușit să se ajungă un consens cu privire la votul românilor din străinătate, în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, întocmită pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.
Președintele Senatului scrie că românii din diaspora vor avea de acum posibilitatea să voteze anticipat: propunerea ALDE a fost un vot care să se întindă pe 7 zile, dar până la urmă perioada de vot asupra căreia s-a căzut de acord în comisia amintită este de doar 3 zile.
”Astăzi, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, condusă de senatorul ALDE Dorin Bădulescu, a reușit să ajungă la un consens cu privire la votul românilor din străinătate. Ei vor avea de acum posibilitatea să voteze anticipat (un vot care se va desfășura pe durata a trei zile, începând cu vinerea dinaintea zilei votului). În același timp, s-a simplificat și procedura votului prin corespondență”, a scris Tăriceanu, joi, pe Facebook.
”Îmi pare rău că nu a fost acceptată propunerea ALDE de a se vota pe o perioadă mai mare (7 zile), dar mă bucur că lucrurile vor intra în normal după sesiunea extraordinară a Parlamentului, pe care am convocat-o pentru ca aceste modificări să fie adoptate în cel mai scurt timp. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru ca raportul să fie validat și sper ca săptămâna viitoare această propunere legislativă să devină lege”, a adăugat liderul Senarului.
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.
Forul legislativ a mai aprobat, joi, un articol care prevede că alegătorii români din Diaspora, care se vor afla la rând sau în secția de vot la ora 21.00, când se închid secțiilor, să își poată exercita dreptul la vot.
Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
Propunerea legislativă ar urma să fie votată de Senat lunea viitoare și de Camera Deputaților miercurea viitoare.