El a susţinut că, potrivit unui studiu, în anul 2015, firmele cu capital românesc au fost de trei ori mai profitabile decât multinaţionalele.
"Se ignoră informaţii şi studii importante cu privire la evoluţia mediului de afaceri din România. Mai exact, am observat că s-a trecut cu vederea a doua ediţie a studiului 'Capitalul Privat Românesc' realizat de Ziarul Financiar şi cei de la PIAROM. De ce mi se pare important? Pentru că relevă nişte date esenţiale. În 2015, firmele cu capital românesc au fost de trei ori mai profitabile decât multinaţionalele, cu un rezultat net (profituri plus pierderi) de 27 miliarde lei la o cifră de afaceri totală de 551 miliarde lei, faţă de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine. Sunt date care arată rolul pe care capitalul românesc îl are în economie. Firmele româneşti sunt printre cei mai reprezentativi contributori la bugetul de stat, în vreme ce multinaţionalele îşi transferă profitul în statele de origine. Simpatic, nu?", a scris Tăriceanu, luni, pe Facebook.
În opinia sa, România ar trebui să continue 'să rămână o ţară prietenoasă cu capitalul străin', dar, în acelaşi timp, ar trebui să sprijine şi dezvoltarea firmelor româneşti.
"Aşa cum ţările occidentale îşi văd interesul propriu şi îşi sprijină firmele în ţările de origine sau în străinătate, avem obligaţia, în oglindă, să o facem şi noi şi să sprijinim firmele româneşti. Acest lucru se poate face atât prin pârghii legale, cât şi prin atitudine. De exemplu, anumite avantaje, facilităţi, stimulente să fie acordate şi firmelor româneşti, iar achiziţiile publice să fie orientate şi către produse româneşti. Nu aşa cum s-a întâmplat în 2016 când tot ajutorul de stat a fost acordat de Guvernul Cioloş în exclusivitate firmelor cu capital străin! Sunt lucruri de bun simţ pe care putem să le facem pentru cei care prin contribuţiile bugetare ţin pe umerii lor greul economiei româneşti", a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.
El a adăugat că ajutorul de stat nu trebuie acordat în exclusivitate firmelor străine, iar "povestea cu contractele de achiziţii publice date pe capete numai firmelor străine trebuie să se încheie".
"Este esenţial să avem ochi şi pentru ai noştri şi chiar să dăm prioritate firmelor româneşti şi capitalului românesc", a punctat Tăriceanu. AGERPRES