El a precizat că nu există „niciun risc de derapaj”.
„Pot să vă spun că proiectul va fi unul care se va încadra în limita deficitului maxim de 3%. Nu există risc de derapaj. Aici, sigur, avem în vedere creşterea unor cheltuieli, majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie anul viitor, dar toate acestea intră în anvelopa bugetului pe anul viitor. Nu am discutat astăzi pe ce creştere economică. Acestea sunt datele pe care le furnizează Institutul de Prognoză şi, pe baza acestor date, din câte ştiu datele preliminare indică pentru anul viitor PIB-ul de 901 miliarde lei”, a afirmat Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a spus că în elaborarea bugetului trebuie să se plece de la prioritizarea investiţiilor.
„În momentul de faţă, Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm evident de la câteva principii şi anume prioritizarea investiţiilor. Ca atare, toate ministerele care îşi construiesc proiectele de buget, pentru că modalitatea este ca Guvernul, Ministerul de Finanţe în speţă, să strângă propunerile de la buget de la toţi ordonatorii de credit, trebuie să delimiteze cheltuielile de funcţionare, de administrare de cheltuielile de investiţii. Bineînţeles că fiecare ordonator de credit, fiecare minister trebuie să îşi prioritizeze investiţiile pentru că avem, prin programul de guvernare, o serie de obiective de investiţii de infrastructură. Nu mă refer numai la cele rutiere, dar bineînţeles că şi cele rutiere, de transport trebuie duse la bună îndeplinire”, a precizat el.
Potrivit lui Tăriceanu, se va încerca accelerarea procedurilor printr-o colaborare cu BERD, BEI şi Banca Mondială. „Vom încerca să accelerăm procedurile printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, în aşa fel încât să putem şi cheltui banii pe care îi alocăm şi să ducem şi proiectele la bun sfârşit, având în vedere că până în momentul de faţă cunoaşteţi – una din problemele majore cu care s-au confruntat miniştrii este cea legată de contestaţiile şi procedurile extrem de lungi pe care le comportă fiecare proiect. După licitaţie urmează contestaţiile la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, după aceea în instanţă şi pierdem vreme şi ne mirăm de ce proiectele nu avansează”, a arătat Tăriceanu.
AGERPRES