România se împrumută cu dobânda cea mai ridicată din Europa pentru că este o lipsă de încredere în actualul Guvern, care nu a luat nicio măsură economică viabilă, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.
„România se împrumută cu dobânda cea mai ridicată din Europa. Poate chiar din lume. Şi nu o spun eu, ci o spune Eurostat. Trebuie să fii un ministru de Finanţe extrem de incapabil ca să reuşeşti o asemenea contraperformanţă în condiţiile în care ţara noastră are un nivel de îndatorare relativ scăzut în comparaţie cu alte state, suntem o ţară cu o economie şi piaţă de desfacere consistente şi o ţară cu stabilitate politică, socială şi economică ridicată. Atunci ce anume îi face pe bancherii din lumea întreagă să ceară nişte dobânzi atât de mari? Eu cred că un singur aspect (sau poate două): lipsa de încredere în actualul Guvern şi faptul că nu vede nimeni la el o viziune pentru dezgheţarea economiei, pentru reluarea muncii”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
În opinia lui Tăriceanu, faptul că Guvernul nu a luat nicio măsură economică viabilă nu poate scăpa observatorilor economici.
„Faptul că acest guvern îşi consumă toată energia în a stabili măsuri punitive pentru populaţie (cele mai ridicate amenzi din Europa), pentru a crea noi şi noi instrumente autoritare care să-l perpetueze la putere, faptul că nu au luat nicio măsură economică viabilă nu poate scăpa observatorilor economici. Ei nu ne înjură la televizor şi nici nu fac remarci maliţioase la adresa acestui Guvern incapabil, ci ne penalizează la rata dobânzilor. Riscăm să pierdem o mare oportunitate: posibilitatea de a ne împrumuta pe termen mediu la o dobândă acceptabilă (aş zice nu mai mare de 2% pe an), fără a mai fi limitaţi de deficit şi a investi aceşti bani în dezvoltare, şi nu în consum”, a adăugat liderul ALDE.
Tăriceanu a susţinut că „Guvernul trage în fiecare zi sute de milioane de lei sau chiar miliarde, dar nimeni nu află ce face cu ei”.
„Aceste sute de milioane sau miliarde de euro şi dolari sunt noi nouţi. Ei vin din tiparniţele de bani care s-au pornit şi în scurt timp vom vedea cum inflaţia va creşte la cer şi rezervele făcute de români îşi vor pierde valoarea văzând cu ochii. Acum (de fapt acum 3-4 luni era) este momentul ca finanţele să emită titluri de stat pentru populaţie cu scop dublu: de a nu mai drena toţi banii de la băncile din România şi a lăsa fonduri pentru economie şi de a da românilor un instrument de economisire eficient care să-i pună la adăpost de pericolul inflaţiei. În fond, dacă este să plătim nişte dobânzi grase, de ce să nu le plătim concetăţenilor noştri, şi nu băncilor străine? Mai în glumă, mai în serios, un coleg din ALDE îmi spunea să nu fiu îngrijorat pentru că această criză este una artificială şi ea va costa mai puţin de 70 de ha de pădure. Adică de atâta lemn este nevoie pentru a se obţine hârtia pe care se vor tipări banii cu care se va ieşi din criză. Poate fi aşa, dar acele 70 de hectare pot însemna distrugerea economiilor de o viaţă a milioane de români. Motiv pentru care ele trebuie puse la adăpost”, a mai scris Tăriceanu.