Preţurile asigurărilor pentru autovehicule au urcat în 2009 din cauza despăgubirilor mari, la fel ca şi tarifele celor de credite comerciale. S-au ieftinit însă poliţele pentru proprietăţi.

Companiile de asigurare au mărit preţurile poliţelor care le-au adus pierderi în anii precedenţi, dar şi tarifele celor care le-ar putea aduce în viitor pierderi din cauza crizei financiare.

„Este piaţă soft pe orice segment cu excepţia asigurărilor auto şi de credite comerciale, pe care piaţa este hard – asigurătorii sunt la conducere“, descrie evoluţia tarifelor în acest an Aurel Badea, director executiv pe asigurări generale la Allianz-Țiriac.

Majorările de tarife la asigurările auto sunt puse pe primul loc în top şi de reprezentanţii EOS Risq. „S-au scumpit asigurările RCA şi Casco şi s-au ieftinit asigurările property (n.red.: de proprietăţi), cele de răspundere civilă faţă de terţi“, afirmă Bogdan Andriescu, managing partner la această companie.

Reprezentanţii brokerului de asigurări Marsh pun pe primul loc în clasamentul scumpirilor poliţele prin care se acoperă riscul de neîncasare a facturilor. „Asigurătorii de credite comerciale au devenit foarte selectivi în preluarea riscurilor în 2009. De exemplu, sunt industrii care prezintă un risc sporit în această perioadă –  construcţiile, materialele de construcţii sau agricultura. În aceste cazuri, asigurătorii fie nu cotează riscul, fie măresc cotaţiile considerabil, uneori chiar şi cu 100%“, spun oficialii brokerului. În cazul altor sectoare, companiile de asigurare consideră că riscurile sunt similare cu cele înregistrate anul trecut.

Clienţii corporativi au început să caute mai mult acest tip de asigurări pentru creditele comerciale în toamna anului trecut, când s-au manifestat în România primele efecte ale crizei financiare.

Val nou de scumpiri RCA

Tarifele la asigurările auto, atât cele obligatorii, cât şi cele facultative, au fost majorate de aproape toţi asigurătorii în acest an. La nivelul întregii pieţe, tarifele medii practicate la poliţele obligatorii RCA sunt în prezent cu aproape 40% mai mari comparativ cu cele practicate în urmă cu şase luni. Preţurile poliţelor facultative au crescut mai uşor, cu până la 10%. 

Aceste două tipuri de asigurări le-au adus companiilor de profil circa 75% din încasări anul trecut, dar au generat  şi aproape  90% din despăgubirile plătite. Poliţele Casco deţin cea mai mare pondere atât în valoarea totală a primelor brute subscrise de companii, cât şi în cazul despăgubirilor plătite de acestea.

Asigurarea proprietăţilor, mai accesibilă

Poliţele pentru locuinţe s-au ieftinit cu până la 25% în acest an. „Pe fondul discuţiei despre asigurarea obligatorie a locuinţelor, la aceste asigurări s-a înregistrat o scădere a primelor cu 20% – 25%“, afirmă Aurel Badea.

Tot viitoarea obligativitate este invocată şi de oficialii altor companii când vorbesc de reducerea preţurilor pe acest segment. „Anunţata asigurare obligatorie a locuinţelor a creat un punct de reper (n.red.: în ceea ce priveşte primele), care trage în jos preţul pe poliţele facultative“, spune Tudor Mihai, director la Astra Asigurări.

Concomitent, au scăzut şi poliţele pentru companii. În sectorul industrial şi comercial, tarifele au coborât în medie cu 15%, spune Badea. Reduceri mai mari apar la asigurarea clădirilor de birouri, potrivit oficialilor Marsh: primele au scăzut şi cu 35% în cazul poliţelor care acoperă inclusiv riscul de pierdere a veniturilor din chirii.

165-32556-29_aurelbadea_26_c.jpgEste piaţă soft pe orice segment cu excepţia asigurărilor auto şi de credit comercial, pe care piaţa este hard – asigurătorii sunt la conducere.
Aurel Badea, director executiv asigurări generale Allianz-Țiriac

-25% este scăderea medie a tarifelor la asigurările pentru locuinţe practicate în acest an pe piaţa autohtonă, comparativ cu cele percepute anul trecut

+40% este creşterea medie a tarifelor la asigurările obligatorii RCA în acest an, faţă de tarifele practicate de companii în urmă cu şase luni