Tarifele de distribuție a energiei electrice, prea mici
Prin intermediul tarifelor de distribuție a energiei electrice, impuse pentru anul 2024 de către organismul de reglementare, se subliniază din nou că legislația din România nu susține în mod favorabil investițiile ample în rețelele de distribuție. Acestea sunt esențiale pentru a facilita iminența tranziție energetică.
De al treilea an consecutiv, tarifele nu reușesc să acopere integral cheltuielile distribuitorilor. Se anticipează că costurile adiționale provocate de creșterea abruptă a prețurilor pe piața angro în anul 2022 vor fi recuperate de distribuitori pe o perioadă de 5 ani.
Costurile de capital necesare pentru implementarea investițiilor nu sunt incluse în prezent în reglementări. Metodologia de stabilire a tarifelor nu este conformă cu obiectivele asumate de țara noastră în procesul complex al tranziției energetice.
Plan de măsuri pentru încurajarea investițiilor
Comisia Europeană a transmis statelor membre un plan de măsuri menit să încurajeze investițiile în rețele, estimate la peste 500 miliarde de euro în următoarea decadă. Se presupune că aproximativ 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să fie direcționat către rețelele de distribuție. Cererea de investiții este considerabilă pentru a aduce rețelele la nivelul cerințelor climatice, iar perioada de implementare este extrem de limitată.
Operatorii de distribuție au reușit să acceseze cu rapiditate 1,1 miliarde de euro din Fondul de Modernizare și au solicitat autorităților creșterea sprijinului nerambursabil pentru a reduce tarifele suportate de consumatori și pentru a facilita investiții semnificative în rețea, în beneficiul acestora.
Pentru a co-finanța aceste investiții, distribuitorii au nevoie de venituri adecvate care să susțină implementarea proiectelor, dat fiind că companiile nu și-au revenit financiar după anul de criză din 2022, când au contractat împrumuturi semnificative pentru a susține operațiunile curente.
Accelerarea investițiilor în distribuția energiei electrice
Prin accelerarea investițiilor în distribuția energiei electrice, consumatorii vor experimenta:
- o îmbunătățire a siguranței în alimentarea cu energie electrică
- vor beneficia de servicii diversificate prin creșterea capacității rețelelor.
De asemenea, investițiile în rețelele de energie electrică:
- vor facilita integrarea în sistem a unor cantități semnificative suplimentare de energie curată
- vor contribui la asigurarea unei mai mari stabilități pe piața locală, reducând situațiile în care pot apărea fluctuații nedorite
”Impactul negativ al rezultatului procesului de stabilire a tarifelor de distribuție pentru anul 2024 ar putea fi atenuat în măsura în care, în primele luni ale anului viitor, ANRE va oferi o viziune clară a condițiilor pentru a cincea perioadă de reglementare, ce va începe în 2025. În acest nou ciclu decisiv pentru dezvoltarea sectorului, operatorii de distribuție se așteaptă la renunțarea la supra-reglementare, o mai mare deschidere spre inovație și flexibilitate, asigurarea resurselor financiare pentru programul masiv de investiții necesar, stimularea eficienței operaționale și economice, care să se reflecte în serviciile îmbunătățite oferite clienților din România”, se arată în comunicatul de presă.