Comisia Europeană a adoptat, joi, recomandări referitoare la reducerea cu până la 70% a tarifelor de interconectare în telefonia mobilă, care ar putea duce la scăderea cu două miliarde de euro a costurilor suportate de utilizatori, în următorii trei ani, transmite Reuters.

Operatorii au criticat măsura, susţinând că va avea un impact negativ asupra investiţiilor în reţele mai performante, fără să existe garanţii că este în avantajul utilizatorilor.

Comisarul pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, a redactat recomandări pentru autorităţile de reglementare din cele 27 de state membre ale Uniunii, pentru a stimula concurenţa şi a oferi utilizatorilor condiţii mai avantajoase.

Un operator plăteşte un tarif de conectare la o altă reţea de telefonie mobilă de circa 8,5 eurocenţi pe minut, pentru serviciile de voce. Tarifele variază la nivelul UE de la doi eurocenţi în Cipru la 15 cenţi în Bulgaria.

Recomandările nu sunt obligatorii, dar statele membre sunt obligate să ţină seama de acestea „în cea mai mare măsură”.

Aceste recomandări nu specifică preţurile, dar metoda de calculare a tarifelor de interconectare trebuie să se bazeze pe „costurile reale”, astfel încât tarifele vor scădea la 1,5-3 eurocenţi, la sfârşitul lui 2012, potrivit CE.

Tarifele de interconectare pentru apelurile în reţelele de telefonie fixă au fost deja reduse la 0,57-1,13 eurocenţi pe minut, fiind improbabil să fie afectate de măsură.

„Comisia a luat decizia să intervină pentru a remedia încălcarea concurenţei pe piaţa unică, situaţie care împiedică investiţiile în modernizarea reţelelor de telefonie fixă prin echiparea acestora cu fibră optică”, a spus Reding.

Aceste tarife reprezintă până la 20% din veniturile operatorilor cu reţele mari de telefonie mobilă şi reprezintă un cost ridicat pentru companiile cu reţele mai mici.

Iniţial, Germania şi Spania s-au opus recomandărilor redactate de Reding, întrucât companiile Deutsche Telekom şi Telefonica au susţinut să măsura le va reduce fondurile necesare investiţiilor.

ETNO, asociaţia operatorilor europeni de reţele de telecomunicaţii a arătat „că nu există nicio justificare pentru o măsură atât de drastică în privinţa tarifelor de interconectare”.

Potrivit asociaţiei, aceste tarife au scăzut deja cu 40% în ultimii trei ani, la nivelul UE, şi vor coborî cu încă 40% în următorii trei ani, potrivit planurilor de reducere treptată a acestora, aplicate de autorităţile naţionale de reglementare.

Asociaţia GSM, care reprezintă companiile de telefonie mobilă, a apreciat că armonizarea mai bună a reglementărilor referitoare la tarifele de interconectare va reduce incertitudinile şi distorsiunile din piaţă, cu toate că operatorii trebuie să poată să îşi recupereze costurile.

Pentru a atenua criticile aduse măsurii, recomandările vor fi aplicate treptat, până la sfârşitul anului 2012, mai târziu decât era planificat iniţial.

În plus, unele state vor avea dreptul să folosească metode alternative de calcul, atât timp cât tarifele se vor afla pe un trend descendent.

Grupul european al autorităţilor naţionale de reglementare în telecomunicaţii a anunţat că tarifele de interconectare erau deja în scădere şi se vor reduce oricum cu 40% în următorii trei ani.

SURSA: Mediafax