Tabela de marcaj care indică nivelul performanței UE și a statelor membre în ceea ce privește realizarea obiectivelor convenite ale Agendei digitale pentru Europa, după primul an de la lansarea acesteia.
Deși în general, progresele înregistrate în cursul primului an al Agendei digitale au fost satisfăcătoare, evoluția este decepționantă în unele sectoare, în special în ceea ce privește extinderea noilor rețele ultrarapide de bandă largă – unul dintre principalele obiective ale Agendei digitale.
Tabela de marcaj indică progrese satisfăcătoare în ceea ce privește:
• Utilizarea periodică a internetului. care a crescut rapid, atingând un procent de 65% din populația UE (obiectivul fiind de 75% până în 2015). De asemenea, grupurile dezavantajate, cum ar fi persoanele cu mai puține studii și vârstnicii, utilizează internetul într-o mai mare măsură, ponderea acestora crescând de la 42% la 48%, ceea ce face posibilă atingerea obiectivului de 60% stabilit pentru 2015. Ponderea persoanelor care nu utilizează internetul a scăzut de la 30% la 26% din populație.
• Cumpărăturile online. Dintre cetățenii UE, 40% fac cumpărături online, procent care include 57% dintre internauți. În 8 țări din UE, mai mult de jumătate din populație face cumpărături online.
• E-guvernarea: 41% dintre cetățeni utilizează serviciile de e-guvernare, iar jumătate dintre aceștia au trimis formulare completate online. Planul de acțiune privind guvernarea electronică ar trebui să contribuie la realizarea obiectivului stabilit pentru 2015, și anume utilizarea serviciilor de e-guvernare de 50% dintre cetățeni și de 80% dintre întreprinderi.
• Promovarea iluminării cu consum redus de energie: Cota de piață a iluminării cu leduri a crescut la 6,2% în 2010 (de la 1,7% în 2009), acest sector înregistrând progrese semnificative în sensul reducerii consumului de energie pentru iluminat cu 20% până în 2020.
S-au înregistrat progrese insuficiente în:
• Comerțul electronic transfrontalier a crescut foarte puțin, de la 8,1% la 8,8% în 2010. Agenda digitală și-a propus ca, până în 2015, 20% dintre cetățeni să facă cumpărături transfrontaliere online. Comisia intenționează să abordeze acest aspect, precum și alte bariere în calea dezvoltării pieței digitale unice, într-o viitoare comunicare referitoare la Directiva privind comerțul electronic.
• Prezența online a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri): 26% dintre IMM-uri fac achiziții online, ceea ce reprezintă un procent în creștere, însă numai 13% dintre IMM-uri vând online (cu 2 puncte mai mult decât anul trecut).
• Tarifele de roaming: au scăzut cu 1,5 eurocenți în 2010, dar au rămas de trei ori mai ridicate decât tarifele convorbirilor naționale. Obiectivul Agendei digitale este ca, în UE, diferența dintre tarifele convorbirilor naționale și cele de roaming să ajungă aproape de zero până în 2015.
• Investiții publice în cercetare și dezvoltare în domeniul TIC: cheltuielile efectuate de autoritățile publice nu au depășit plafonul de bază de 5,7 miliarde EUR stabilit pentru anul trecut. Pentru realizarea obiectivului de dublare a plafonului (11 miliarde euro până în 2020), va fi necesară o creștere anuală de 6%.
Tarifele de roaming, de trei ori mai mari decât cele la convorbirile naționale
31 mai 2011, 16:35
Ultima modificare în 31 mai 2011, 19:35
65% din populația care trăiește în spațiul UE utilizează internetul, iar 40% din cetățenii comunitari își fac cumpărături online. Acestea sunt câteva din concluziile unui raport făcut astăzi public de către Comisia Europeană.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Nivelul record de emisii de CO2, un „avertisment” pentru statele lumii
- Berlusconi: „Noi sprijinim integrarea României în spațiul Schengen”
- Boc: Soarta a două milioane de români depinde de bunele relații româno-italiene
- Berlusconi mulțumește României pentru intenția de a prelua imigranți africani
- Berlusconi: Mai este loc de investiții italiene în România
- Belusconi, la Palatul Victoria, pentru reuniunea interguvernamentală româno-italiană
- Cum sunt fotografiate insectele în zbor
- Decizie CEDO: Presa nu are obligația de a notifica persoana care face obiectul unui reportaj
- Germania renunță la centralele nucleare
- Pentru ca infractorii să nu mai scape, Bruxelles-ul pregăteşte noi instrumente pentru combaterea fraudei