Tarifele plătite între operatori pentru apelurile în afara retelei, mai mici cu 30% în 2012

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) are în plan scăderea tarifelor iniţiate în reţelele fixe sau mobile ale unui operator şi terminate într-o reţea diferită, cu peste 30% până in 2012.

În acest sens, instituția a lansat astăzi o consultare publică pe site-ul propriu, prin care propune scăderea în două etape semestriale a tarifelor practicate de toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă activi pe piaţa din România.
Tariful de terminare reprezintă costul unui apel iniţiat în reţeaua unui operator şi terminat într-o reţea diferită, plătit de operatorul în reţeaua căruia a fost iniţiat apelul operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul. Acest cost se regăseşte în tariful achitat de utilizatorul final care iniţiază apelul.
Tarifele maxime de terminare practicate de către cei 50 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă de piaţă vor scădea în prima etapă cu 15,5%, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut la 1 ianuarie 2012.
Următoarea scădere va fi de 18% și va avea loc la jumătatea anului viitor, tariful de terminare ajungând în final la 0,67 eurocenţi/minut.
ANCOM a identificat pe piaţa terminării apelurilor în reţelele mobile de şase operatori cu putere semnificativă: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone.
Autoritatea mai propune introducerea unor tarife maxime simetrice pentru toţi operatorii. Acestea vor fi de 4,24 eurocenţi/minut începând cu 1 ianuarie 2012 şi de 3,46 eurocenţi/minut începând cu 1 iulie 2012.

Măsurile propuse de ANCOM pot fi consultate pe pagina de internet a instituției până la data de 16 septembrie 2011.

După încheierea perioadei de consultare publică, respectiv analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene, Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC) şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse. Acestea vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

Practicarea unor tarife excesive în raport cu costurile poate prejudicia concurenţa în întreaga piaţă de telefonie, pentru că reprezintă un instrument prin care operatorii cu un număr mare de abonaţi pot împiedica dezvoltarea operatorilor mai mici. “Tarifele de terminare, care sunt plătite între operatori pentru apelurile în afara reţelei, reprezintă cheia concurenţei în telefonia fixă şi mobilă”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.