Criza gazelor naturale continuă în statele europene. Marți, 30 noiembrie, preţul de referinţă al gazelor naturale, în Europa, a atins o valoare care depășește suma de 100 de euro pentru un Megawatt pe oră. Această creștere semnificativă a apărut înaintea licitațiilor pentru rezervarea de capacităţi de transport prin conducte, care vor fi un test al disponibilităţii Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie electrică.
Tarifele gazelor naturale cresc treptat în Europa. Luni, 29 noiembrie, la bursa ICE Endex din Amsterdam, preţurile de referinţă la gaze naturale au atins 101 euro pentru un Megawatt pe oră.
Analiştii economici anticipează că licitaţiile pentru ziua următoare vor oferi un semnal semnificativ pentru seriozitatea Rusiei în ceea ce privește majorarea livrărilor spre Vest. Licitațiile respective vizează rezervarea de capacitate în conductele din Ucraina şi la staţia de comprimare de la Mallnow, Germania.
„Licitaţiile de marţi pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitaţii de capacitate vor fi urmărite cu atenţie de către piaţă pentru semnale cu privire la livrările din Rusia”, spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piaţa europeană de gaze la ICIS.
Depozitele de gaze naturale din Europa se golesc rapid
Conform Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze naturale din Europa se golesc repede. Ba mai mult decât atât, gradul de umplere s-a diminuat cu mai mult de 10% de la începutul lui noiembrie 2021. În prezent, depozitele sunt umplute de gaze naturale în proporție 70%.
În ciuda contextului cu care statele europene se confruntă, Gazprom a raportat, luni, cele mai mari rezultate trimestriale înregistrate vreodată. Gazprom se aşteaptă ca cererile să rămână constante chiar şi în primul trimestru an noului an, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor de pe continentul european.
Prețul la energie electrică: 241 de euro un Megawatt-ora
Concomitent, tarifele energiei electrice au suferit, la rândul lor, modificări, însă este vorba tot despre majorări de preț. De exemplu, în Germania, preţul la energie electrică cu livrare în decembrie a urcat cu 20%. Astfel că un Megawatt pe oră valorează 241 de euro.
În Franța, creșterea este de 21%, iar prețul a atins un record, fiind de 384 de euro pentru un Megawatt pe oră pe bursa European Energy Exchange AG.
Scumpirea energiei electrice a dus la falimentarea multor companii
Majorarea tarifelor a determinat persistența inflației. Inflație care a provocat falimentarea unui număr considerabil de companii energetice din diverse țări. Ba mai mult, o celebră companie energetică europeană a limitat operaţiunile de trading pe fondul volatilităţii sporite, potrivit Bloomberg.