Administrația noului președinte al SUA, Donald Trump, a semnat luni două decrete prin care instituie tarife vamale de 25% pentru aceste produse, aplicabile începând cu 12 martie, fără excepții pentru nicio țară. Această decizie a generat speculații privind redistribuirea livrărilor de aluminiu către alte piețe și posibilitatea ca anumite state să obțină derogări de la aceste măsuri.
Tarifele impuse de SUA provoacă tensiuni comerciale
Japonia a cerut deja scutiri pentru companiile sale din industrie, iar Australia spera să beneficieze de un tratament similar, însă consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, a exclus această posibilitate, criticând impactul importurilor australiene asupra pieței americane, conform Bloomberg.
Canada, principalul furnizor de aluminiu al SUA, ar putea fi cea mai afectată de aceste măsuri, dar rămâne incert cât timp vor fi menținute tarifele, având în vedere precedentele excepții acordate de administrația americană. În acest context, analiștii Citigroup estimează că efectele tarifelor se vor reflecta mai degrabă în creșterea primelor interne de pe piața americană decât într-o majorare a prețurilor globale.
„Este dificil să fim siguri cu privire la durata tarifelor, la acest nivel, având în vedere inversările precedente şi excepţiile cu privire la tarifele la aluminiu, în special cu privire la Canada”, susţin analiştii băncii Citigroup Inc, potrivit sursei menționate.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat decizia SUA, subliniind că tarifele ar fi nocive atât pentru companii, cât și pentru consumatori. Ea a susținut că Uniunea Europeană va lua măsuri de retorsiune pentru a-și proteja interesele economice. La rândul său, comisarul european pentru comerț, Maros Secofic, a anunțat că Bruxelles-ul analizează impactul deciziei înainte de a elabora un răspuns ferm.
![Donald Trump](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Donald-Trump-5-e1737712907455-1200x674.jpg)
Decizia marchează o schimbare radicală față de politica anterioară
Decizia marchează o schimbare radicală față de politica anterioară, care acorda scutiri unor parteneri economici importanți precum Canada, Mexic, Uniunea Europeană, Australia, Argentina, Japonia, Coreea de Sud și Regatul Unit.
În plus, taxele vamale de 25% aplicate anterior produselor din Canada și Mexic, dar suspendate temporar, sunt programate să intre din nou în vigoare la 1 martie. Dacă acest lucru se confirmă, oțelul și aluminiul provenite din cele două țări vor fi taxate în total cu 50% începând cu 12 martie. Casa Albă susține că această măsură este menită să determine Canada și Mexicul să întărească controlul frontierelor cu Statele Unite.
Ministrul mexican al Economiei, Marcelo Ebrard, a criticat decizia, argumentând că Statele Unite vând mai mult oțel și aluminiu Mexicului decât importă din această țară, iar taxele nu ar fi justificate. De asemenea, omologul său canadian, Dominic LeBlanc, s-a deplasat la Washington pentru a discuta problema cu principalii consilieri economici ai lui Trump.
Această decizie vine în contextul în care noul președinte american a adoptat o abordare dură în ceea ce privește comerțul internațional, invocând motive de securitate națională. Trump a impus deja, pe 1 februarie, taxe vamale de 25% pentru toate produsele provenite din Canada și Mexic, acuzând cele două țări că nu fac suficient pentru a combate traficul de fentanil, un opioid puternic responsabil pentru o criză sanitară gravă în SUA.