Prețurile carburanților vineri, 21 iunie
Prețurile carburanților vineri, 21 iunie. Liderul pieței carburanților din România a majorat prețul pentru a treia oară în doar șapte zile. Prima creștere a avut loc luni, după aproximativ două luni de scăderi de preț.
Mai exact, luni, prețul motorinei a înregistrat o creștere de 4 bani, iar miercuri, prețurile benzinei și motorinei au crescut cu încă 4 bani fiecare.
Joi, atât benzina, cât și motorina au înregistrat o nouă creștere de 5 bani pe litru. În prezent, prețul unui litru de benzină standard se situează între 6,96 lei și 7,03 lei. Pentru motorina standard, prețurile variază între 7,09 lei și 7,12 lei pe litru.
Începând cu 1 iulie 2024, prețul benzinei va crește cu 43 de bani pe litru, iar prețul motorinei va crește cu 40 de bani pe litru. Această majorare vine în contextul în care Guvernul a decis încă de la sfârșitul anului trecut să crească accizele la benzină și motorină în două etape în 2024, la 1 ianuarie și respectiv 1 iulie.
Prețurile la pompă vor crește începând cu 1 iulie
După ajustarea accizelor la începutul anului, se estimează că prețurile la pompă vor crește din nou începând cu 1 iulie 2024. Noua politică fiscală va implica o majorare a prețului benzinei cu 43 de bani pe litru și a motorinei cu 40 de bani pe litru. Înainte de aceste modificări, România se bucura de unul dintre cele mai scăzute niveluri de accize din Uniunea Europeană (UE).
De la 1 iulie 2024, prețurile carburanților vor înregistra o creștere semnificativă. Benzina va costa cu 43 de bani în plus pe litru, iar motorina va fi mai scumpă cu 40 de bani pe litru. Aceste modificări vor conduce la o majorare considerabilă a costului unui plin: aproximativ 20 de lei în plus pentru cei care alimentează cu motorină și aproape 21 de lei în plus pentru cei care utilizează benzină.
Accizele la carburanți au fost majorate de două ori în anul 2024. Se prevede că urmează a treia ajustare începând cu 1 iulie 2024. Fiecare ajustare a reprezentat 33% din creșterea anuală totală:
- 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024;
- 33% din cel de la 1 aprilie 2024;
- 33% din cel de la 1 iulie 2024.
Majorarea de la 1 iulie ar putea să nu fie ultima din acest an, deoarece este posibil să fie doar o măsură de ajustare a taxelor impuse de stat. În funcție de condițiile pieței, este posibil să apară și alte creșteri.
Aceste schimbări sunt susceptibile să contribuie la o creștere generală a prețurilor, având un impact în lanț asupra costurilor de transport și, implicit, asupra prețurilor produselor de consum curent.