Potrivit CSA, tarifele stabilite pentru gama medie de asigurați persoane fizice, care dețin autoturisme având capacități cilindrice între 1.200 – 1.600 cmc și vârste între aproximativ 30 și 50 ani, variază, în medie, cu minus 5% până la plus 15% față de cele practicate pentru 2010.
La aceste tarife afișate, asigurătorii și-au propus să aplice o serie de coeficienți proprii de corecție, în funcție de diverse criterii precum: regiune, localitate, vârstă, plata integrală a primei, acordarea unui coeficient de campanie, asigurații sunt bugetari sau șomeri etc. Prin aplicarea acestor corecții, la tarifele de primă afișate se poate ajunge la o reducere cumulată de până la 25%.
Datorită reglementărilor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor referitoare la sistemul bonus-malus, societățile de asigurare sunt obligate ca, la tarifele rezultate după aplicarea coeficienților proprii de corecție, să acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente sau să aplice malus persoanelor care au provocat daune.
“Persoanele care au încheiat asigurarea RCA în 2010, pentru un an de zile, și nu au provocat accidente în 2009 știu foarte bine că au beneficiat de o reducere a tarifului de primă cu 10% ca urmare a aplicării sistemului bonus-malus. Din datele primite de la societăți rezultă faptul că, până acum, peste 90% din asigurații RCA au primit bonus și ne așteptăm ca acest procent să nu se modifice semnificativ”, a declarat președintele CSA, Angela Toncescu.
Prin aplicarea sistemului bonus-malus, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi, adică nici în 2009, dar nici în 2010, vor beneficia de un bonus și mai mare, respectiv de 20%, dacă vor încheia asigurarea pe un an de zile.
“Este de așteptat să primim notificări și de la alte societăți de asigurare. Având în vedere faptul că notificările deja primite provin de la societăți care dețin o treime din piața asigurărilor obligatorii RCA, este puțin probabil că celelalte companii să aplice majorări semnificativ diferite de acestea”, a adăugat Angela Toncescu.
UNSAR dezminte majorările de 50% anunţate
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a deminţit, vineri, informaţiile conform cărora tariful RCA pentru anul 2011 ar urma să crească cu până la 50%.
“Comunicatul de presă transmis de UNSAR în data de 16 noiembrie a.c. nu conţine informaţii cu privire la cuantumul modificărilor de tarife pentru poliţele RCA valabile pentru anul 2011. Companiile de asigurare, fiecare în parte, îşi stabilesc politicile de vânzare şi de subscriere pe segmentul RCA, iar UNSAR poate centraliza aceste informaţii doar în măsura în care acestea îi sunt transmise”, au declarat reprezentanţii UNSAR.
Potrivit acestei organizaţii, cotaţia de primă pentru asigurarile RCA este stabilită de fiecare companie de asigurări în parte, în funcţie de criterii complexe, care pornesc de la vârsta conducătorului auto şi capacitatea cilindrică a autovehiculului, până la elemente care ţin de frecvenţa daunelor, costul reparaţiilor pentru fiecare tip de maşină în parte sau majorarea limitelor de răspundere conform prevederilor directivelor europene transpuse în legislaţia din România.
Tarifele RCA vor creşte cu până la 15%
19 noiembrie 2010, 12:43
Ultima modificare în 19 noiembrie 2010, 14:43
Tarifele pentru poliţele RCA se vor majora anul viitor cu până la 15%, a anunţat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), după ce a fost notificată de patru societăţi de asigurare cu privire la tarifele de primă stabilite pentru 2011 aferente asigurărilor obligatorii RCA.
Etichete: scumpire rca
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Aeroporturile se vor consulta cu companiile aeriene înainte să fixeze valoarea taxelor aeroportuare
- De ce se măreşte taxa auto în 2011
- Programul Rabla a scos din circulaţie peste 183.000 maşini vechi
- Udrea vrea deblocarea programului de reabilitare a cartierului Henri Coandă
- Cum va arăta mall-ul Electroputere Parc din Craiova
- Cum va arăta Politica Agricolă Comună?
- Rectificarea bugetară, absolut necesară pentru funcţionarea unor instituţii ale statului
- Un gorjean a făcut primul împrumut pentru reabilitare termică, în valoare de 10.000 lei
- România, pe harta de expansiune a 38 de retaileri în 2011
- Divizia rusească a lui Lev Leviev a raportat pierderi de 53,9 mil. dolari