O serie de tari bogate si de grupuri financiare seduse de oportunitatrea pe care o reprezinta agricultura in vreme de criza au inceput sa achizitioneze in masa terenuri agricole situate in tari sarace, fapt ce ingrijoreaza multe ONG-uri.
Reprezentantii Organizatiilor Non Guvernamentale arata ca achizitionarea de terenuri agricole reprezinta o sursa importanta de venituri, intrucat acestea sunt cumparate la preturi foarte mici dupa care sunt cultivate, iar apoi produsele obtine sunt vandute la preturi destul de mari pe pietele internationale.
Printre tarile care au inceput sa se intereseze de terenuri agricole figureaza China, Egiptul, tarile arabe din zona Golfului, Japonia si India.
Terenurile sunt cauttae prin state precum Uganda, Cambodgia sau Madagascar, iar tranzactiile sunt destul de lipsite de transparenta si antreneaza o crestere a speculatiilor.
De exemplu, Daewoo Logistics intentioneaza sa achizitioneze 1,3 milioane de hectare de pamant, echivalentul a jumatate din totalitatea terenurilor cultivate din Madagascar, pentru a produce porumb.
Cumpararea de terenuri arabile este un fenomen de mare amploare si care cunoaste o crestere subita odata cu adancirea crizei, comenteaza Paul Mathieu, specialist al ONU pentru alimentatie si agricultura.
Acest fenomen are avantaje dar si dezavantaje. Pe de o parte, in cazul in care se fac investitii, in mod evident va creste piata muncii in zonele respective. Pe de alta parte, comunitatile locale vor pierde controlul asupra terenurilor, ceea ce va duce chiar la tensiuni sociale.
Sursa: rtl.be