Omenirea are șanse relativ egale de a menține schimbările climatice la niveluri relativ sigure, dar numai dacă vor exista reduceri semnificative ale producției de combustibili fosili, cu efect imediat, subliniază o analiză a cercetătorilor de la Centrul Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice din Regatul Unit.

Cercetarea a constatat că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, peste temperaturile preindustriale (2,7 grade Fahrenheit), necesită reduceri mai stricte ale emisiilor, decât ce au acum în vedere statele lumii, potrivit Grist.org.

Raportul se concentrează pe evitarea trecerii peste acel prag de 1,5 grade, un fel de ”linie roșie”, dincolo de care efectele încălzirii globale devin catastrofale.

În prezent, Pământul s-a încălzit deja cu 1,1 până la 1,2 grade C (aproximativ 2 grade F). Pentru a avea șanse decente de a îndeplini acest obiectiv de 1,5 grade, țările bogate ar trebui să elimine complet producția de petrol și gaze în următorii 12 ani, se arată în raport. Țările mai sărace ar trebui să facă asta până în 2050, deoarece au o responsabilitate mai mică în generarea emisiilor cu efect de seră.

Fără mine de cărbune, puțuri de petrol sau terminale de gaz

Autorii spun că nici nu se mai pune problema de noi producții de combustibili fosili „de nici un fel”, fie ele mine de cărbune, puțuri de petrol sau terminale de gaz.

Viziunea raportului despre „tranziția energetică”, o expresie folosită pentru a descrie „divorțul” lumii de combustibilii fosili, arată radical diferită de ceea ce sugerează șefii companiilor Big Oil, atunci când folosesc același termen. Industria petrolului și gazelor susține continuarea utilizării produselor lor și reducerea emisiilor prin captarea și stocarea carbonului emis atunci când combustibilii fosili sunt arși.

Ce a mai descoperit raportul

Raportul Tyndall Center respinge orice idee conform căreia fie hidrogenul albastru, fie tehnologia de captare a carbonului ar putea afecta puternic emisiile de combustibili fosili în viitorul apropiat. Instalațiile de captare și stocare a carbonului au captat mai puțin de 0,1% din emisiile de combustibili fosili din lume în 2021, au scris autorii. Ei susțin că nu mai pot fi considerate valabile strategiile de prelungire a duratei de viață a combustibililor fosili, în condițiile în care energia eoliană și solară au ajuns să aibă prețuri competitive.