Țările bogate vor aloca 100 de miliarde de dolari fondului Băncii Mondiale pentru țările sărace
Banii vor fi folosiți pentru a sprijini țările care se confruntă cu datorii mari, inflație ridicată, conflicte și efectele dezastrelor climatice, potrivit Mediafax.
Țările donatoare au promis o contribuție record de 100 de miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani, care vor alimenta fondul Băncii Mondiale dedicat celor mai sărace națiuni, conform Reuters.
Anunțul a fost făcut vineri dimineața, la Seul, în cadrul unei conferințe a Asociației Internaționale de Dezvoltare, organizația care oferă granturi și împrumuturi cu dobândă foarte mică pentru 78 de țări aflate în dificultate financiară.
Suma anunțată depășește donația precedentă de 93 de miliarde de dolari, promisă în decembrie 2021. Țările dezvoltate vor contribui direct cu aproximativ 24 de miliarde de dolari, iar restul sumei va fi strâns până la jumătatea anului 2028, prin emiterea de obligațiuni și prin utilizarea altor instrumente financiare.
Țări precum Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Spania și SUA au acceptat să-și mărească contribuțiile. Deși s-a înregistrat un nou record, organizatorii nu au reușit să atingă ținta de 120 de miliarde de dolari.
Cerc vicios de datorii în cele mai sărace țări din lume
Conform unui raport recent al Băncii Mondiale, citat de Reuters, cele mai sărace 26 de țări din lume, unde trăiesc 40% dintre persoanele cele mai afectate de sărăcie, se confruntă cu un nivel record al datoriilor.
Aceste economii, cu venituri anuale sub 1.145 de dolari pe cap de locuitor, sunt mai sărace decât înainte de pandemia COVID-19, spre deosebire de restul lumii, care s-a recuperat într-o mare măsură după criză.
Raportul, publicat înaintea reuniunilor anuale dintre Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, subliniază provocările majore cu care se confruntă aceste țări în încercarea de a depăși sărăcia extremă.