Un studiu arată ce țări ar rezista cel mai bine în cazul unui război nuclear. Efectele acestuia ar duce la o foamete globală. Studiul a precizat inclusiv ce s-ar întâmpla cu România.
Ce țări ar rezista cel mai bine în cazul unui război nuclear
O explozie nucleară și radiațiile rezultate ar provoca efecte devastatoare ce s-ar răspândi rapid la nivel global, având un impact semnificativ asupra proviziilor de hrană din cauza schimbărilor produse în atmosferă, pe suprafața terestră, în oceane și asupra comerțului internațional.
Conform studiului publicat în. revista Nature, țările care nu ar suferi pierderi de populație ar include Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Costa Rica, Panama, Haiti, Australia, Islanda și Oman.
În aceste țări, precizează sursa citată, „consumul de alimente poate susține actuala activitate fizică din acea țară”.
Pe de altă parte, există țările în care majoritatea populației ar deceda din cauza foametei, precum Statele Unite, Canada, Rusia și aproape toată Europa.
România ar pierde 99% din populație
În acest scenariu, care ilustrează impactul global la un an după începerea unui război nuclear, 312 milioane de oameni din Statele Unite ar muri din cauza foametei, adică 98% din populație. România ar suferi o pierdere de 99% din populație, conform simulării.
În afară de Islanda, cele mai rezistente țări europene în fața unui război nuclear ar fi Irlanda și Cipru, însă și acestea ar înregistra pierderi de peste 70% din populație.
Un studiu publicat anul trecut în revista Physics of Fluids a analizat cele mai sigure locuri unde oamenii s-ar putea adăposti în cazul unei explozii nucleare, informează Newsweek. În cazul în care o bombă nucleară ar fi detonată în apropiere, iar clădirea nu se află în zona imediat afectată de explozie (unde ar fi vaporizată instantaneu), pericolul principal, pe lângă radiațiile letale, îl reprezintă unda de șoc uriașă generată de explozie.
Potrivit studiului, cel mai sigur loc pentru a te adăposti este într-o clădire solidă, departe de uși și feronerie, iar cel mai bine ar fi să te afli într-un colț al camerei, unde protecția ar fi maximă.
Vladimir Putin a schimbat doctrina nucleară a Rusiei
Amintim că în luna noiembrie, Kremlinul a aprobat o modificare semnificativă a doctrinei nucleare a Federației Ruse, semnată de președintele Vladimir Putin, care extinde utilizarea armelor nucleare într-o serie de noi scenarii. Conform noii strategii, Rusia ar putea recurge la arme nucleare chiar și în cazul unui atac convențional din partea unor state non-nucleare, în anumite condiții.
De asemenea, orice agresiune împotriva Belarusului va determina un răspuns nuclear din partea Rusiei. Această schimbare survine ca urmare a deciziei administrației Biden de a permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte rusești. Mai multe puteți citi aici.