În lume există 24 de ţări ale căror rezerve de gaze naturale atestate se situează la peste 1 trilion m³, iar producţia de gaze naturale se realizează în 40 de ţări.
Conform datelor furnizate de OPEC, rezervele mondiale totale atestate de gaze naturale au atins la finele anului 2019, 206,2 trilioane de m³.
În ciuda consumului de gaze naturale, rezervele atestate continuă să crească în fiecare an odată cu noile descoperiri.
Rusia deţine cele mai mari rezerve
În acest moment, Rusia este ţara care deţine cele mai mari rezerve, 50 trilioane m³ şi se situează pe primul loc. Cu rezerve de 34 trilioane m³, Iranul se situează pe locul doi, iar pe locul trei, cu rezerve de 24 trilioane de m³ se află Qatarul.
SUA se situează pe locul patru, cu 14 trilioane m³, iar pe locul cinci se găseşte Turkmenistanul cu 12 trilioane m³ de gaze naturale.
În ciuda faptului că se situează pe locul patru din punctul de vedere al rezervelor, Statele Unite sunt în poziţia ţării care produce cel mai mult gaze naturale.
Cea mai mare parte a rezervelor de gaze naturale se află în Asia. Ţările care deţin rezerve de gaze naturale transferă această resursă în numeroase ţări din lume atât prin gazoducte, cât şi sub formă de gaz natural lichefiat LNG, scrie YENI ŞAFAK din Turcia.
Transportul sub formă de LNG
Costurile transportului cu conductele de gaz, concurenţa dintre ţările producătoare şi, cel mai important, dezvoltarea tehnologiilor de extracţie a gazelor naturale au generat creşterea producţiei, producţie care este transportată pe pieţele internaţionale sub formă de LNG.
O mare parte din gazele naturale folosite în lume este transportată sub formă de LNG. Şi în Turcia, cota gazului natural lichefiat în importul de gaze naturale creşte în fiecare an. Ceea ce, pe de-o parte, înseamnă gaz natural mai ieftin, iar pe de altă parte, contribuie substanţial la atingerea unui nivel rezonabil al importurilor de gaze naturale prin gazoducte.
Mediterana de Est şi rezervele existente
Odată cu noile descoperiri, apar şi noi ţări drept producători. Descoperirile din Mediterana de Est au început în anii 2000, iar activităţile de foraj lansate de ţările riverane din regiune şi de adminsitraţiile acestora, au transformat regiunea într-una şi mai importantă din punctul de vedere al rezervelor de gaze naturale.
Cantitatea care se presupune a se găsi aici ar fi de 13-15 trilioane m³. Dar cantitatea descoperită de gaze naturale este mult mai redusă. În situaţia actuală, în Meditarana de Est, Israelul a descoperit o cantitate de 1 trilion m³ de gaze naturale, însă Egiptul este ţara care a descoperit cea mai mare cantitate de gaz natural.
Cantitatea de gaz natural descoperit de Egipt este de aproximativ 2 trilioane m³.
Africa, actor important în domeniul gazelor naturale
În Mediterana de Est, şi celelalte ţări, Liban, Palestina, Siria şi Libia sunt în poziţia de actori importanţi. Faptul că a fost lansată şi producţia din bogatele rezerve ale Libiei este legată de stabilitatea regiunii.
În special memorandumul de înţelegere privind delimitarea jurisdicţiilor maritime dintre Turcia şi Libia, acord strategic foarte important, atât din punctul de vedere al Libiei, cât şi al Turciei, pentru extracţia resurselor existente.
De asemenea, este clar că activităţile de foraj şi descoperirile din urmă vor face din continentul african un actor important în domeniul gazelor naturale, pe lângă importanţa Libiei din trecut în producţia de petrol.
În prezent, atât navele de cercetare seismică, cât şi navele de foraj ale Turciei îşi continuă activităţile de explorare a gazelor naturale în Mediterana de Est.