Cererea globală de gaze naturale va crește cu 2,5% în 2024, dar oferta rămâne redusă. După cum a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, pe 26 ianuarie, prețurile mai scăzute ale gazului natural ar putea contribui la redresarea consumului.
Cererea globală de gaze naturale va crește cu 2,5% în 2024, dar oferta rămâne redusă. Care sunt țările cu cele mai mari zăcăminte
Cererea globală de gaze naturale va crește cu 2,5% în 2024, dar oferta rămâne redusă. După cum a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, pe 26 ianuarie, prețurile mai scăzute ale gazului natural ar putea contribui la redresarea consumului.
Gazul natural se numără printre produsele cele mai vândute la nivel mondial, iar statele cu rezerve consistente obţin venituri importante din exporturi şi au reuşit să îşi asigure o securitate energetică ridicată.
Doar câteva ţări controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume
Doar câteva ţări controlează cele mai mari rezerve de gaz natural din lume, deţinând un rol-cheie în mixul energetic global. În contextul tranziției energetice la surse de energie cu emisii scăzute de carbon, gazul natural este adesea considerat drept un „combustibil de tranziție” care poate acoperi decalajul dintre combustibilii fosili cu consum mai mare de carbon – cărbune și petrol – și tehnologiile regenerabile care iau avânt, dar care nu sunt încă folosite la o scară care poate satisface cererea totală de energie, scrie Worldpopulationreview.
Top 10 țări care produc cel mai mult gaz natural (metri cubi, 2022):
Țări Producția de gaze naturale
SUA 978.60
Rusia 618.40
Iran 259.40
China 221.80
Canada 185.00
Qatar 178.40
Australia 152.80
Norvegia 122.80
Arabia Saudită 120.40
Algeria 98.20
Top 10 țări cu cele mai mari rezerve de gaze naturale (2020):
Țară Rezerve totale dovedite Rezerve globale
Rusia 37.40 19.9%
Iran 32.10 17.1%
Qatar 24.70 13.1%
Turkmenistan 13.60 7.2%
SUA 12.60 6.7%
China 8.40 4.5%
Venezuela 6.30 3.3%
Arabia Saudită 6.00 3.2%
Emiratele Arabe Unite 5.90 3.2%
Nigeria 5.50 2.9%
Rusia și Iranul, cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume
Rusia are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și exportă mai mult gaz natural decât orice altă țară, transportând în 2020 aproximativ 238 de miliarde de metri cubi de gaz. Gazul natural este foarte încurajat în Rusia, iar unele vehicule sunt fabricate pentru a fi alimentate cu gaz natural.
Gazprom, compania naturală controlată de stat, proiecta să aibă 500 de benzinării până la sfârșitul anului 2020. Iranul are a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume. De altfel, țara din Orientul Mijlociu este una dintre zonele cele mai bogate în hidrocarburi din lume, cu aproximativ 145 de zăcăminte de hidrocarburi și 297 de zăcăminte de petrol și gaze descoperite până acum și cu un potențial tot mai mare.
În prezent, Iranul utilizează doar o mică parte din rezervele sale de gaze, făcându-l una dintre puținele țări capabile să furnizeze cantități mult mai mari de gaze naturale, în viitor.
Qatarul deține puțin peste 13% din totalul rezervelor mondiale de gaze naturale
Qatarul deține puțin peste 13% din totalul rezervelor mondiale de gaze naturale. În efortul de a-și extinde exportul de gaze naturale și de a-și revendica titlul de cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar a început să foreze în North Field și intenționează să crească producția cu 60%.
SUA importă și gaze naturale și din Canada și Mexic
Statele Unite au o mare cantitate de rezerve de gaze naturale, dintre care cele mai mari sunt situate în Texas, Oklahoma și Louisiana. Se estimează că Statele Unite au suficient gaz natural pentru a rezista cel puțin 60 de ani de-acum îniante și chiar mai mult. Pe lângă producția proprie de gaze naturale, SUA importă și gaze naturale din Canada și Mexic.
Arabia Saudită are, ca mărime, a cincea rezervă de gaze naturale din lume, cea mai mare parte fiind situată în Golful Persic. Fiind cel mai mare exportator de țiței din lume, Arabia Saudită intenționează să înceapă să exporte și gaze naturale. În timp ce regatul funcționează în principal cu petrol pentru a produce energie, intenționează să facă trecerea pentru a produce 70% din puterea sa din gaze naturale și 30% din energie regenerabilă.
Estimările AIE pentru 2024
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, creșterea cererii de gaze în 2024 va fi susținută de industrie, precum și de sectoarele rezidențiale și comerciale, presupunând o revenire la condițiile meteorologice medii de iarnă, după vremea blândă din 2023. Se estimează că cererea de gaz va crește doar marginal, deoarece consumul mai mare de gaz în regiunea Asia Pacific, America de Nord și Orientul Mijlociu va fi parțial compensat de reducerile continue din Europa, susține agenția.
Anul trecut, AIE a declarat că cererea globală de gaz a crescut cu doar 0,5%, deoarece creșterea din China, America de Nord și țările bogate în gaze din Africa și Orientul Mijlociu a fost parțial compensată de scăderile din alte regiuni. China și-a recâștigat anul trecut poziția de cel mai mare importator de GNL din lume, pe măsură ce restricțiile cauzate de pandemie s-au relaxat și activitatea economică a revenit.
Compoziția chimică și distribuția geologică a gazelor naturale
Gazele naturale sunt compuse în principal din metan (70-90%) și un procent mai mic (0-20%) de etan, propan sau butan, completat de cantități mici de dioxid de carbon (0-8%), azot (0- 5%), hidrogen sulfurat (0-5%) și urme de heliu, argon, neon și/sau xenon. Gazele naturale sunt clasificate adesea în funcție de locul în care se află în interiorul Pământului. Gazele naturale convenționale se găsesc în fisuri mari și în spații dintre straturile de rocă de deasupra.
Prin comparație, gazul natural neconvențional se găsește în porii din formațiunile de șist, gresie sau alte tipuri de rocă sedimentară și este numit gaz de șist sau gaz etanș. Gazele naturale asociate apar alături de zăcăminte de țiței. Metanul din stratul de cărbune este o variație a gazului natural care se găsește în zăcămintele de cărbune.