De aceea, creşterea speranţei de viaţă reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE.
32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală.
Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa și catalogul pentru detalii complete).
"Sunt încântat de faptul că persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri să fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei și de cunoștințe. Este important ca asemenea situații, în care sunt folosite deja inovații pentru a-i ajuta pe cetățenii vârstnici să ducă o viață sănătoasă și activă, să constituie o sursă de inspirație pentru noi toți. Următorul pas constă în utilizarea la scară largă a unor asemenea soluții", a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate.
Parteneriatul de inovare al Comisiei privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate cuprinde șase categorii de inovare: aderența la tratament, prevenirea căzăturilor, fragilitatea și malnutriția, asistența integrată, autonomia și mediile adaptate persoanelor vârstnice.
Iată câteva dintre cele mai interesante proiecte de îmbătrânire activă, care au generat economii la bugetele de sănătate:
Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informații privind sănătatea pentru toți cei 8,5 milioane de locuitori ai săi, a optimizat coordonarea structurilor de asistență medicală și socială și a sporit bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Scoția a pus în aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, în contextul inițiativelor privind îngrijirile anticipate, pentru a-și putea atinge până în 2020 obiectivul ca toți cetățenii săi să poată trăi mai mult și mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituție de profil. Au rezultat mai puține internări în spital, scurtarea duratei spitalizărilor și economii nete de 190 de lire sterline per pacient.
Regiunea bască din Spania utilizează 14 proiecte TIC pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice. Până în prezent, s-au înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor cazurilor complexe și o reducere cu 26 % a numărului urgențelor.
Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijină părțile interesate, care au o abordare holistică, în vederea implementării practicilor inovatoare. S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenței și al deteriorării vederii, fiind evaluați de specialiști 1 350 de pacienți pe an și creându-se peste 100 de locuri de muncă.
În decembrie 2011, Comisia Europeană a lansat primul său Parteneriat pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate, având ca obiectiv principal creșterea cu doi ani a duratei medii de viață în condiții bune de sănătate în Europa până în 2020.