Țările care produc doar energie curată
De fapt, șapte țări din întreaga lume o fac chiar acum, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie și Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
Cele șapte țări – Albania, Bhutan, Nepal, Paraguay, Islanda, Etiopia și Republica Democrată Congo – produc, fiecare, mai mult de 99,7% din electricitate folosind energie geotermală, hidro, solară sau eoliană, arată datele.
În plus, multe alte țări merg în direcția bună. Datele au arătat că alte 40 de țări obțin mai mult de 50% din electricitate din energie curată, scrie Thecooldown.
Datele arată că tehnologia necesară pentru a depăși sursele de energie murdară, precum gazul și petrolul, care provoacă cantități masive de poluare a aerului și sunt în mare parte responsabile pentru supraîncălzirea planetei – există deja. Nu trebuie decât ca această tehnologie să fie implementată.
Nu avem nevoie de tehnologii miraculoase
„Nu avem nevoie de tehnologii miraculoase”, a declarat Mark Jacobson, profesor de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Stanford, care a compilat și publicat datele. „Trebuie să oprim emisiile prin furnizarea energiei electrice cu vânt, apă și solar, care include eolianul pe uscat, solar fotovoltaic, energie solară concentrată, electricitate geotermală, hidroelectricitate mică și hidroelectricitate mare”, susține el.
Profesorul Jacobson a subliniat, de asemenea, că țări precum Germania au demonstrat capacitatea de a se întreține cu energie electrică 100% generată din surse regenerabile pentru perioade scurte de timp.
Regatul Unit a generat 41,5% din energie electrică din surse regenerabile
Cifrele publicate de AIE în ianuarie arată că Regatul Unit a generat 41,5% din energie electrică din surse regenerabile în 2022, în creștere cu 10,5% față de anul precedent.
În Scoția, tehnologiile de energie regenerabilă au generat echivalentul a 113% din consumul total de energie electrică al țării în 2022.
„Aceste cifre record reprezintă o piatră de hotar majoră în drumul Scoției către zero net, demonstrând în mod clar potențialul enorm al resurselor noastre de energie regenerabilă de clasă mondială”, a declarat Claire Mack, directorul executiv al Scottish Renewables.
Statele Unite nu se află pe lista țărilor cu cel mai mare procent de energie regenerabilă, ajungând la doar 20,75%. Cu toate acestea, SUA continuă să adauge capacitate de energie regenerabilă, în principal sub formă de energie solară și eoliană.
Energia solară, forma dominantă de energie curată în întreaga lume
Energia solară este în prezent forma dominantă de energie curată în întreaga lume, tehnologia fiind mai eficientă și mai fiabilă.
Dar, potrivit unui raport recent al Consiliului Global pentru Energie Eoliană, vântul offshore va juca, de asemenea, un rol important în îndeplinirea obiectivelor climatice viitoare.
De asemenea, au scăzut costurile comerciale, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință de la Universitatea din Exeter și University College din Londra să susțină că energia solară a atins un „punct de cotitură ireversibil”, care o va face să devină principala sursă de energie a lumii până în 2050.
Lucrarea lor, publicată în revista Nature Communications, a constatat că progresele tehnologice și economice au dovedit că tranziția la energie curată nu este doar accesibilă, ci și inevitabilă.