Iar statisticile recente de la Eurostat, agenţia de statistică a Uniunii Europene, arată că această tendinţă persistă, iar unele ţări se confruntă cu o situaţie destul de gravă. Printre ele, se află şi România. "În contextul schimbărilor demografice care se manifestă la nivel global, scăderile considerabile ale volumului populaţiei reprezintă şi în România un fenomen important.
Statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial, cât şi în România. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijorătoare", se arată într-un comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup România.
O problemă o contituie şi plecarea forţei de muncă din România. Potrivit unui studiu al aceleiaşi companii, Romania este a doua ţară, după Polonia, invocată drept cea mai importantă sursă de personal din Europa.
Eurostat a realizat o estimare a numărului de persoane de peste 65 de ani, număr exprimat ca procent raportat la totalitatea populaţiei cu vârstă cuprinsă între 15 şi 64 de ani. Cu cât este mai mare acest procent, cu atât populaţia este mai bătrână. Datele au fost estimate în funcţie de rata de fertilitate, speranţa de viaţă la naştere şi migraţia în ţările europene.
Mai jos puteţi vedea care sunt ţările care în 2060 vor întâmpină cele mai mari probleme în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei.
9. Portugalia: 57,2%
8. Slovenia: 57,61%
7. Ungaria: 57,81%
6. Germania: 59,89%
5. Bulgaria: 60,32%
4. Slovacia: 61,8%
3. Polonia: 64,59%
2. România: 64,77%
1. Letonia: 67,99%
Iată tabelul complet întocmit de Eurostat
Click pe imagine pentru a mări
Citiţi şi:
Cum va arăta lumea în 2050 – bătrâni şi foarte mulţi