Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară la alta. Iar România se numără printre țările în care oamenii ies la pensie relativ târziu – femeile la 61 de ani și 9 luni, iar bărbații la 65 de ani. Bineînțeles, există anumite condiții pentru a beneficia de un venit din partea statului.

În primul rând, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă.

La 1 ianuarie 2022, s-a decis ca stagiul minim de cotizare să fie 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pentru femei, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, este de 35 de ani.

Țările cu cea mai mare vârstă de pensionare

În topul vârstelor de pensionare, România se află pe locul 9. În Austria, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 60 de ani la femei. În Turcia, oamenii se pensionează cel mai devreme: bărbații la 52 de ani, iar femeile la 49. În Grecia însă, atât bărbații, cât și femeile se pensionează la 62 de ani, relatează Cancan.

Alte state membre UE cu vârste de pensionare mici ar fi Italia, Luxemburg și Slovenia. Dintre țările europene, cea mai mare vârstă de pensionare o are Norvegia: atât bărbații, cât și femeile ies la pensie la 67 de ani. Același lucru este valabil și pentru Islanda. Situația este similară și în Olanda, unde femeile și bărbații se pensionează la 66 de ani și trei luni. În Belgia, bărbații și femeile ies la pensie la vârsta de 65 de ani.

top-varsta-de-pensionare
SURSA FOTO: cancan.ro

Marcel Ciolacu nu renunță la reforma pensiilor de serviciu

În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu nu renunță la reforma pensiilor de serviciu. În cadrul unui discurs la Ministerul Justiției, premierul a avut un mesaj pentru magistrați.

El a spus că nu va renunța la reforma pensiilor de serviciu pentru ca România să nu piardă bani din PNRR. Este vorba despre 1,7 miliarde de euro.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin în contextul în care CCR a admis sesizarea ÎCCJ referitoare la pensiile de serviciu.

Șeful Guvernului de la București a mai spus că România nu poate risca să piardă bani.

Prim-ministrul spune că acest lucru se va întâmpla dacă nu va exista o reformă în ceea ce privește pensiile de serviciu