Irlanda şi Spania înregistrează cea mai mare creştere a productivităţii dintre statele din zona euro, conform unei analize realizată de economiştii PwC.
"Creşterea productivităţii muncii în Irlanda şi Spania – cele mai performante dintre economiilor periferice ale zonei euro – a depăşit-o pe cea din Germania, Franţa şi Olanda. PIB-ul real din zona euro per oră lucrată – un indicator al productivităţii muncii – a înregistrat o rată de creştere de aproximativ 2% în ultimii 3 ani înainte de 2015. Iar la o privire mai atentă cifrele arată că Irlanda a fost cea mai performantă în această perioadă, cu o creştere a productivităţii muncii de aproximativ 7% pe parcursul perioadei. Economiile mari precum cea a Olandei, Franţei şi Germaniei au devenit mai productive, în linie cu media grupului, în vreme ce economiile periferice precum cea a Portugaliei şi Greciei nu au reuşit să-şi sporească semnificativ nivelurile productivităţii muncii în pofida reformelor implementate în decursul perioadei", se arată în document.
Analizele PwC arată că în mai multe economii din zona euro productivitatea în sectorul industriei prelucrătoare a crescut într-un ritm relativ alert.
"Acest fapt este de înţeles, întrucât majoritatea produselor industriale sunt comercializabile şi prin urmare expuse forţelor competiţiei, iar toate acestea motivează companiile să devină mai eficiente într-o perioada mai scurtă de timp. De asemenea, noile tehnologii automatizate tind să fie adoptate din ce în ce mai repede în industria prelucrătoare – deşi ele pot fi de asemenea adoptate în serviciile de rutină", a declarat Richard Boxshall, Economist Senior al PwC.
Analiza PwC mai arată că în jur de trei sferturi din capacitatea economică a zonei euro şi din totalul orelor lucrate sunt înregistrate în sectorul serviciilor; ceea ce îi acordă cea mai mare influenţă asupra productivităţii muncii la nivelul întregii economii.
"În acelaşi timp, cifrele arată că economia zonei euro a crescut mai rapid decât cea a SUA în primul trimestru al anului 2016. Totuşi, analizele PwC reliefează că recuperarea economiei – şi într-o măsură mai mare, a pieţei muncii – a fost inegală. De exemplu, nivelul ratelor de şomaj în zona euro, în acest stadiu al redresării, este cel mai ridicat înregistrat vreodată în comparaţie cu perioadele de redresare trecute", menţionează sursa citată.
SURSA: Agerpres