Țările cu cele mai mari rezerve de aur. România nu se află printre ele

aur, pret aur, pretul aurului

SURSA FOTO: Pexels

Țările cu cele mai mari rezerve de aur. Aurul este o componentă importantă a rezervelor băncilor centrale datorită caracteristicilor sale privind siguranța, lichiditatea și rentabilitatea, cele trei obiective-cheie de investiții ale băncilor centrale.

Cea mai recentă estimare a rezervelor globale de aur deținute de țări și bănci centrale este de aproximativ 31.695 de tone. Toți sunt deținători importanți de aur, reprezentând aproximativ o cincime din tot aurul care a fost extras de-a lungul istoriei, conform GreekReporter.

Nu există o cifră, universal acceptată, pentru cantitatea totală de aur stocată la nivel global, deoarece nu tot aurul este deținut de guverne.

O cantitate semnificativă se află în mâinile persoanelor private, inclusiv bijuterii, lingouri și chiar aurul folosit în electronice.

În 2021, World Population Review a estimat rezervele globale de aur la aproximativ 31.695 de tone. Această cifră ia în considerare doar rezervele oficiale, deținute de guverne și bănci centrale.

Rezervele de aur de la Fort Knox

Statele Unite au mai mult de două ori mai mult aur decât deține Germania, țara aflată pe locul doi.

Dimensiunea rezervelor actuale ale țării, de doar 9.000 de tone metrice, reflectă faptul că până la începutul secolului al XX-lea, aurul a fost moneda standard pentru comerțul și schimburile internaționale iar în timpul celor două Războaie Mondiale, națiunile europene au cumpărat provizii, arme și echipamente din SUA, plătindu-le cu aur.

Aurul deținut de SUA este depozitat în diferite locații sigure din întreaga țară, inclusiv la Fort Knox, Kentucky, cea mai faimoasă unitate de depozitare a aurului din lume.

Depozitul este o facilitate sigură. Terenul este monitorizat de camere video și microfoane de înaltă rezoluție cu vedere pe timp de noapte. Bolta subterană este realizată din plăci de oțel, grinzi și cilindri înveliți în beton. Ușa sa rezistentă la foc și găurire are o grosime de 53 cm și cântărește 20 de tone,

Ușa seifului este fixată pe o încuietoare de 100 de ore și poate fi deschisă numai de membrii personalului, care trebuie să formeze combinații separate. Este atât de sigur, încât expresia „la fel de sigur ca Fort Knox” a devenit un atribut pentru siguranță și securitate.

Germania, o altă putere comercială internațională, are a doua cea mai mare cantitate de aur. Pe al treilea loc se află Fondul Monetar Internațional, care nu este o națiune, ci mai degrabă un corp financiar al Națiunilor Unite, care lucrează pentru stabilizarea economiei globale și pentru facilitarea comerțului internațional.

Sursă: Dreamstime

Valoarea rezervelor de aur la nivel mondial

Deși este dificil să se ofere o valoare exactă pentru rezervele de aur ale acestor țări, deoarece prețul aurului fluctuează în funcție de prețurile aurului din iulie 2024, valoarea rezervelor pentru fiecare dintre țările din top 5 este următoarea:

Statele Unite: Aproximativ 480,84 miliarde USD

Germania: Aproximativ 198,35 miliarde de dolari

Italia: Aproximativ 144,97 miliarde de dolari

Franța: Aproximativ 144,08 miliarde de dolari

Rusia: Aproximativ 135,92 miliarde de dolari

Dar România?

România nu figurează printre primele 25 de țări cu cele mai mari rezerve de aur din lume.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), rezerva de aur a țării noastre se situează la doar 103,6 tone, evaluată la 6,240 miliarde de euro.