Vești bune pentru Ucraina, care de aproape două luni de zile se luptă să supraviețuiască în fața agresiunilor venite din Rusia. Olanda vine în ajutorul ei.

Anunțul a fost făcut de premierul olandez Mark Rutte. Într-o postare pe contul personal de Twitter, acesta a anunțat că Țările de Jos sunt alături de Ucraina și o vor susține în acest conflict militar cu arme grele, dar și cu vehicule blindate, notează DPA. 

Potrivit oficialului olandez, acestea au fost promisiunile făcute în timpul unei convorbiri pe care el a avut-o la telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Livrarea de materiale (militare) adiţionale mai grele este de asemenea analizată împreună cu aliaţii”, a informat premierul olandez.

Ce ajutor oferă Olanda?

O reacție în acest sens a venit și de la ministrul Apărării al Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren. Într-un interviu acordat la postul NOS TV, acesta a precizat că de acum, războiul din Ucraina a trecut într-o altă fază în contextul în care Vladimir Putin a lansat ofensiva din Donbas. Pe de altă parte, acum și Ucraina are mai multă susținere ca niciodată.

„A început o nouă fază a războiului din Ucraina începe, după ce Vladimir Putin a lansat ofensiva în Donbas. Vom continua să sprijinim Ucraina”, a declarat aceasta.

Menționăm faptul că Olanda s-a implicat activ încă de la începutul războiului din Ucraina și a promis livrări de arme către Kiev. Pe de altă parte, în ciuda promisiunilor făcute, în ultimele patru săptămâni, guvernul olandez nu a publicat în mod deliberat nicio informaţie despre aceste transporturi de arme.

Ajutorul venit din Slovacia

Până acum, Slovacia a fost cea care a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, iar potrivit presei internaționale, sistemul pe care Ucraina l-a primit a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia.

Sistemul este de tipul S-300PMU cu 48 de rachete, dintre care trei au fost trase în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria din anul 2015, notează Reuters.

Menționăm faptul că haosul din Ucraina durează deja de mai bine de șase săptămâni. Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie şi numeşte atacarea ţării vecine drept „operaţiune militară specială” pentru „demilitarizarea” Ucrainei şi eradicarea celor pe care îi califică drept naţionalişti periculoşi.

De cealaltă parte, în ciuda răspunsurilor venite din Rusia, atât Kievul cât şi Occidentul acuză Moscova de agresiune neprovocată.