Şomajul creşte constant, iar numărul companiilor care îşi închid porţile este din ce în ce mai mare: criza nu iartă Balcanii şi ar putea avea consecinţe severe asupra economiilor care au început să iasă la lumină la începutul anilor ’90.
Muntenegru şi Bosnia sunt aproape de faliment, în timp ce Macedonia se clatină din ce în ce mai mult. Bugetele publice sunt private de scăderea încasărilor din ce în ce mai reduse, mai ales în ceea ce priveşte veniturile rezultate din încasarea TVA-ului dar şi a impozitelor pe importuri.
În Serbia, grevele şi manifestaţiile se multiplică, pe fondul unei creşteri constante a numărului de companii închise. În marile companii s-a trecut deja la săptămâna de lucru de 32 de ore, tocmai în ideea de a limita disponibilizările. Oficial, Serbia numără 31.000 de şomeri în plus faţă de numărul deţinut la începutul acestui an.
Împrumutul de la FMI
Pe 26 martie, Serbia a început discuţiile privind un acord cu Fondul Monetar Internaţional, acord care s-ar putea ridica la suma de 3 miliarde de euro, iar în urma negocierilor, guvernul a impus deja un plan de măsuri drastice. Cu toate acestea, măsurile au fost şi sunt considerate ca fiind insuficiente, întrucât guvernul a hotărât diminuarea salariilor celor care lucrează în sistemul public cu 10%, iar analiştii spun că acestea ar trebui diminuate cu până la 30%.
Combinaţia „perfectă”: criză şi război
Serbia avea o economie susţinută de investiţii străine al căror număr însă a fost redus odată cu operaţiunile militare de acolo. Războiul din Serbia a reuşit practic să desfiinţete complet clasa mijlocie.
„Într-un context de război şi sancţiuni internaţionale, prisma socială s-a redus: au apărut imense averi a celor care au profitat de pe urma războiului, dar şi o imensă masă de oameni foarte, foarte săraci”, explică economistul Bojko Radic.
„De câţiva ani încoace, în Serbia, puteai trăi tot mai bine cu banii din salariu. Un cuplu de oameni absolvenţi de facultate, funcţionari sau medici putea ajunge la un venit de 1.000 de euro. Cu aceşti bani puteai trăi şi chiar să-ţi faci proiecte.
Creditele au devenit însă foarte scumpe, mulţi angajaţi şi-au pierdut şi îşi vor mai pierde locurile de muncă, iar devalorizarea monedei va avea o consecinţă directă asupra nivelului salariilor”, adaugă economistul. În Serbia, ca şi în alte ţări din regiune, visul constituirii unei societăţi normale a fost spulberat de criză.
Bosnia nu poate negocia cu FMI
În Bosnia, de exemplu, care ar avea nevoie de un ajutor de la FMI, toate administraţiile publice ar putea intra în incapacitate de plată în următoarele săptămâni, iar după toate probabilităţile, se apropie o cădere a guvernului. Mulţi experţi consideră că situaţia din Bosnia e mult prea deteriorată pentru a putea începe discuţiile cu FMI.
Sursa: Le Temps