Ţările din estul Europei nu scapă de presiunile UE şi FMI şi nici de reducerile severe impuse de Occident pentru diminuarea deficitului public, transmite sâmbătă DiarioVasco.com, şi precizează că astfel, aşa cum era şi de aşteptat, nemulţumirile îi cuprind tot mai mult pe locuitori.
Ţări ca România, Ungaria şi Letonia s-au văzut nevoite să fie salvate din punct de vedere financiar de instituţiile internaţionale, pentru că se aflau în pragul falimentului. În schimb, trebuie să dea dovadă de mai multă austeritate, faţă de majoritatea colegilor din UE, semnalează cotidianul spaniol.
În România, guvernul a pus în aplicare un plan de austeritate supravegheat de FMI, care priveşte reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, şi reduceri cuprinse între 15% şi 25% la subvenţii şi ajutoare sociale. Funcţionarii şi pensionarii au ieşit deja în stradă pentru a protesta faţă de reduceri, aşa că se aşteaptă o toamnă fierbinte, notează Diario Vasco.
Şi Ungaria a aprobat un plan de austeritate foarte dur, care include şi creşterea TVA la 25%, amânarea vârstei de pensionare şi îngheţarea salariilor funcţionarilor publici.
Cele trei state baltice nu au rămas nici ele mai prejos. Letonia, care are un şomaj de 22% şi un PIB care a scăzut cu 18% în 2009, şi-a redus cheltuielile din sectoare-cheie precum educaţia şi a scăzut salariile funcţionarilor publici cu 20%. Estonia, care are o rată a şomajului de 15%, a reuşit să scadă deficitul prin intermediul reducerilor prestaţiilor sociale.
Cehia, ţara cea mai avansată din fosta Europă comunistă
În acelaşi stil, Bulgaria a redus de asemenea cheltuielile sociale, scăzând bugetul în sectoare de bază precum sănătatea, educaţia, sistemul de pensii şi armată. De asemenea, prevede reducerea corpului administraţiei publice cu 20%.
Polonia, singura ţară din UE şi OCDE care nu a suferit de recesiune, se pregăteşte şi ea să frâneze creşterea deficitului şi să crească impozitele. Se pare că TVA va creşte la 23% din 2011, după ce guvernul a susţinut şi un plan de privatizări care să ducă la sporirea veniturilor publice, evitând totodată cheltuielile şi creşterea datoriei publice la peste 55% din PIB.
Cehia, ţara cea mai avansată din fosta Europă comunistă, plănuieşte reduceri salariale pentru funcţionari – care ar putea ajunge la 10%. Guvernul propune reducerea cheltuielilor publice cu 380 de milioane de euro, pentru a putea menţine deficitul public sub 5,3% din PIB în 2011. Măsurile vor duce şi la concedieri masive anul viitor, iar personalul cel mai puţin capabil va fi dat afară.
SURSA: Agerpres