Ţările emergente fac apel la cele bogate să reducă emisiile de CO2

Ţările emergente majore din grupul BASIC (Brazilia, Africa de Sud, India şi China) au declarat la încheierea unei reuniuni ministeriale în Brazilia, că extinderea Protocolului de la Kyoto va fi „prioritatea numărul unu” a conferinţei ONU privind clima de la Durban (Africa de Sud, noiembrie 2011), transmite duminică France Presse.

”Un acord cu privire la extinderea Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012, va fi prioritatea numărul unu de la Durban”, au declarat cele patru ţări într-un comunicat comun la încheierea unei reuniuni de două zile într-un parc-muzeu la Inhotim (statul Minas Gerais, sud-estul Braziliei).

Principalele ţări emergente doresc ca ţările bogate care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, aşa cum este cazul SUA, să-şi asume angajamente similare celor de la Kyoto, pentru a reduce emisiile de CO2.

”Vom continua eforturile noastre pentru succesul conferinţei de la Durban” care va avea loc în intervalul 28 noiembrie-9 decembrie, în oraşul din Africa de Sud, a declarat reprezentantul Chinei, Xie Zhenhua, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de dezvoltare şi reformă.

Cele patru ţări emergente majore speră, de asemenea, că reuniunea de la Durban va face viabil fondul de o sută miliarde de dolari aprobat la ultima conferinţă a ONU, destinat finanţării acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice în ţările cele mai sărace.

Ţările din grupul BASIC, au declarat, de asemenea, că vor urmări încheierea unui „acord echilibrat” cu ţările bogate şi în curs de dezvoltare, dar fără a explica modul în care vor pune capăt reticenţelor unor ţări precum Japonia şi Rusia pentru a prelungi Kyoto.

Principala obiecţie a ţărilor industrializate de a reînnoi Protocolul de la Kyoto este faptul că marii emiţători de CO2 nu au aderat la el. SUA nu l-au ratificat iar China, ca ţară emergentă, nu face parte din el.

BASIC a fost creat în 2007, ca grup informal de coordonare a negocierilor privind schimbările climatice şi se va reuni din nou, la sfârşitul lunii octombrie, la Beijing.
Sursa: Agerpres