Țările europene „au cele mai mari focare” de transmitere locală a Covid-19

România se regăsește printre țările europene cu transmitere comunitară a virusului, aflându-se printre cele opt țări care au anunțat o creștere a procentului de „incidență în 14 zile” a cazurilor noi la 100.000 de locuitori în ultimele săptămâni.

Cazurile de infectare cu coronavirus din Europa au depășit 4,6 milioane, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În vreme ce persistă temerile privind un al doilea val al pandemiei, Regatul Unit și 13 țări UE „raportează transmitere comunitară” în prezent, conform raportului de miercuri al OMS, după cum transmite Newsweek.

Țările care raportează transmitere comunitară „au focare mai mari de transmitere locală, definite prin evaluarea unor factori care cuprind, între altele: număr mare de cazuri ce nu pot fi legate de lanțurile de transmitere; număr mare de cazuri detectat de «monitorizarea-santinelă» [definită ca „monitorizarea ratei apariției unor condiții specifice pentru a evalua stabilitatea sau modificarea nivelului de sănătate a unei populații” – n.trad.] a laboratoarelor; și/sau multiple focare izolate în mai multe zone ale unei țări/teritoriu/zone”, a explicat OMS.

Opt din cele 13 țări UE au raportat și o creștere a procentului de „incidență în 14 zile” a cazurilor noi la 100.000 de locuitori în ultimele săptămâni, conform OMS.

„Incidența în 14 zile reprezintă incidența (numărul de noi cazuri raportate) per 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Procentele indică schimbarea incidenței cumulative în 14 zile comparativ cu 14 zile în urmă”, a precizat OMS.

România

  • Noi cazuri per 100.000 locuitori în ultimele 14 zile: 86
  • Modificarea față de acum 14 zile: 0%
  • Cazuri noi în ultimele 14 zile: 16.643
  • Total cazuri: 97.033

Totalul săptămânal al cazurilor a crescut în România de la începutul lui iunie până la sfârșitul lui iulie, dar s-a aplatizat pe parcursul lui august, conform OMS.

Ungaria

  • Noi cazuri per 100.000 locuitori în ultimele 14 zile: 42
  • Modificarea față de acum 14 zile: creștere cu 772%
  • Cazuri noi în ultimele 14 zile: 4.089
  • Total cazuri: 9.304

Cazurile săptămânale din Ungaria au rămas în mare parte constante de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie, înainte de a crește timp de cinci săptămâni succesive, de la data de 3 august.

Pandemia a infectat peste 27,8 milioane de oameni pe glob. Peste 903.700 au murit în urma infectării, iar peste 18,7 milioane au fost declarați vindecați, conform datelor de joi ale Universității Johns Hopkins.