Țările G7 au decis să ofere Ucrainei sprijin militar pe termen lung

Sursă: Dreamstime

Ţările G7 s-au angajat miercuri să acorde un sprijin militar ''pe termen lung'' Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei.

Decizia a fost luată şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva Ucrainei. Într-o declarație semnată de SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia și Japonia se spune că în caz de atac al Rusiei se are în vedere să se furnizeze Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate.

„Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor”, se menţionează în declaraţia membrilor G7 – SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia – consultată de AFP.

Documentul summitului NATO de la Vilnius

„În caz de viitor atac armat al Rusiei (…), avem intenţia (…) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei”, se mai menţionează în documentul redactat pe marginea summitului NATO de la Vilnius.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat cu puţin timp în urmă aceste angajamente, subliniind că ele nu se pot substitui unei aderări a ţării sale la NATO. El s-a declarat determinat să facă totul pentru ca această aderare să devină o realitate „după război”.

Un atac asupra unui stat membru este una atac asupra tuturor

Articolul 5 al Tratatului NATO stipulează că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor membrilor, notează AFP.

De altfel, în prima zi a Summitului NATO de la Vilnius, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe contul său de Twitter un mesaj cu privire la lipsa unui calendar pentru aderarea țării la Alianță. El a spus că este absurd că NATO nu stabilește în cadrul acestui summit un calendare pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Zelenski insistă pentru aderarea Ucrainei la NATO

”Este fără precedent şi absurd să nu se stabilească un termen al invitării şi nici al aderării Ucrainei”, se arată în mesajul publicat pe rețeaua de socializare.

Președintele Volodimir Zelenski a mai spus că ”se pare că nu există nicio voinţă de a invita Ucraina în NATO şi nici de a o face membră a Alianţei”. Cu o zi înainte, Administraţia de la Moscova a avertizat că eventuala integrare a Ucrainei în NATO ar genera efecte „negative” pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacţie „fermă”.