Ţările G7 insistă pentru prelungirea şi extinderea acordului privind cerealele ucrainene

Sursă: Dreamstime

Mesaj de ultimă oră după reuniunea G7 din Japonia. Marile economii ale lumii sunt preocupate de acordul dintre Rusia şi Ucraina, pe care Moscova ameninţă că nu mai doreşte să îl prelungească după 18 mai.

Cele mai mari economii ale lumii cer prelungirea şi extinderea acordului care permite Ucraina, ţară măcinată de război, să îşi exporte în continuare cerealele.

Grupul G7, preocupat de soarta acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Mai exact, duminică, 23 aprilie, grupul celor șapte puteri economice (G7) a cerut „prelungirea, punerea în aplicare integrală și extinderea” unui acord esențial pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Informaţia a venit prin intermediul unui comunicat transmis de către miniștrii Agriculturii din cadrul grupului, notează agenţia Reuters.

Intermediat de Națiunile Unite și Turcia, acordul a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permițând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de cereale prin mai multe porturi de la Marea Neagră.

Totuşi, Rusia a semnalat cu fermitate că nu va permite ca acordul să continue după 18 mai, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri pentru a facilita propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

În comunicatul de după o reuniune de două zile la Miyazaki, în Japonia, miniștrii Agriculturii din G7 au „recunoscut importanța” acordului, spunând: „Susținem cu tărie extinderea, implementarea deplină și extinderea (Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră) BSGI”.

„Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare și ca instrument de coerciție geopolitică și ne reiterăm angajamentul de a acționa în solidaritate și de a-i sprijini pe cei mai afectați de militarizarea alimentelor de către Rusia”, se arată în comunicat.

Membrii G7 „sunt pregătiți” să sprijine redresarea și reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin oferirea de expertiză în ceea ce privește deminarea terenurilor agricole și reconstrucția infrastructurii agricole, se arată în document.

Condiţiile impuse de Rusia pentru prelungirea acordului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în această săptămână, la New York, despre acordul de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina.

Reamintim că Serghei Lavrov anunţa, în urmă cu câteva zile, că acordul privind exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră poate fi prelungit după data de 18 mai 2023, dacă Banca Agricolă a Rusiei va fi reconectată la sistemul internațional de plăți Swift, dacă vor fi ridicate sancțiunile impuse asupra companiilor de asigurare și reasigurare și dacă vor fi dezghețate conturilor din străinătate ale companiilor rusești din domeniul agriculturii și al transportului de alimente și îngrășăminte.

„În general notăm că, în ciuda declarațiilor grandilocvente despre securitatea alimentară și asistența acordată țărilor nevoiașe, Inițiativa Grânelor de la Marea Neagră a servit exclusiv exporturilor comerciale ale Kievului în interesul țărilor occidentale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.