Principalele şapte state industrializate din lume se pregătesc să ofere un ajutor Ucrainei. Potrivit unei declarații comune a miniștrilor Finanțelor din G7, este vorba despre miliarde de dolari.

Documentul arată că țările membre ale G7 au promis că vor mobiliza 19,8 miliarde de dolari, adică echivalentul a 18,7 miliarde de euro, pentru a susţine bugetul Ucrainei, care este într-o situație fără precedent având în vedere războiul declanșat de Rusia, scrie AFP.

Decizia a fost făcută publică de ministrul de Finanţe german, Christian Lindner, după o reuniune cu omologii săi din SUA, Japonia, Regatul Unit, Franţa, Italia şi Canada.

Pe lângă suma de aproape 20 de miliarde de dolari, țările membre G7 au mai promis că vor continua și să acorde servicii de bază poporului ucrainean.

Țările G7 promit un ajutor de 19,8 miliarde de dolari

„În 2022, mobilizăm 19,8 miliarde de dolari ajutor bugetar, dintre care 9,5 miliarde de dolari angajamente recente pentru a ajuta Ucraina să facă faţă deficitului financiar şi să continue să acorde servicii de bază poporului ucrainean”, indică o declaraţie comună a miniştrilor Finanţelor din G7. Menționăm faptul că la momentul actual, preşedinţia G7 este asigurată de Germania.

Menționăm faptul că nu doar țările G7 s-au mobilizat pentru Ucraina. În urmă cu două zile, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că Executivul comunitar este pregătit să propună ”o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională” pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, scrie AFP.

Șefa CE nu a precizat însă în ce formă va fi acordată această asistentă. Pe de altă parte, dincolo de ajutorul pe termen scurt, Ursula von der Leyen a mai adăugat că Uniunea Europeană are un rol esențial în conducere unui efort de reconstrucție.

Ucraina primește ajutor din partea UE

„UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucție a Ucrainei, sarcină la care nu trebuie să fie singura contributoare”, a spus aceasta.

Totodată, ea a mai menționat că mai este propusă și constituirea unei platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană. Aceasta ar urma să reunescă toate statele membre ale UE, dar și alți donatori internaționali, instituții financiare, dar și parteneri care au în plan să ofere un sprijin țării lovite de agresiunea rusă.

„Comisia Europeană propune constituirea unei platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”, a mai adăugat Ursula von der Leyen.