Doar șapte țări din lume au atins niveluri sigure de poluare a aerului în 2023, potrivit unui raport al companiei elvețiene de tehnologie a calității aerului IQAir. Raportul mondial privind calitatea aerului, lansat la începutul acestui an, se bazează pe date de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni, informează Euronews.
Dintre acestea, s-a constatat că 124 încalcă nivelurile sigure de PM2,5 (particule fine), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Aceste particule microscopice, care măsoară mai puțin de 2,5 microni în diametru, pot fi inhalate adânc în plămânii noștri și pot ajunge în fluxul nostru sanguin. Acestea au fost legate de boli de inimă și plămâni, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.
Șapte țări îndeplinesc niveluri sigure privind calitatea aerului
Cele șapte țări care au îndeplinit limita de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.
Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în limite de siguranță.
În Europa, Islanda a avut cel mai curat aer, cu 4µg/m3, urmată de Estonia cu 4,7µg/m3 și Finlanda cu 4,9µg/m3.
O scară de culori a fost folosită pentru a indica nivelurile de poluare, multe țări europene încadrându-se în categoria verde, indicând niveluri până la dublarea standardului de siguranță.
Începând cu cele mai puțin poluate, acestea au inclus Suedia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Liechtenstein, Danemarca, Regatul Unit, Andorra, Letonia, Ucraina, Țările de Jos, Luxemburg, Elveția, Germania, Belgia, Franța, Austria, Spania și Rusia.
Orașele europene s-au îmbunătățit, de la raportul din 2022, 54% fiind clasificate drept ecologice în 2023, comparativ cu 39% anul precedent.
Cât de gravă este poluarea aerului în alte țări europene, inclusiv în România
În categoria galben – care indică niveluri de poluare de până la trei ori peste standardul de siguranță – au intrat Lituania, Republica Cehă, Ungaria, Malta, Slovacia, Bulgaria, Croația, Polonia, Cipru, Slovenia și Italia.
Croația a înregistrat cel mai mare progres, în 2023, în scăderea nivelurilor de PM2,5, media anuală scăzând cu peste 40% față de 2022. A reușit acest lucru prin creșterea utilizării surselor regenerabile, care reprezintă până acum mai mult de 31% din mixul energetic al țării – cu mult peste media UE de 23%.
Croația a introdus politici de eliminare treptată a cărbunelui, înainte de 2033, reducând emisiile de metan cu 30%, sub nivelul din 2020, și de a pune capăt defrișărilor până în 2030.
În categoria portocaliu – până la cinci ori peste nivelurile de siguranță – au fost incluse Moldova, România, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.
Bosnia și Herțegovina a înregistrat o scădere cu 18% a nivelurilor de PM2,5 în 2023 față de 2022, dar rămâne țara cea mai poluată din regiune, urmată de Macedonia de Nord. Ambele au intrat în categoria roșie, cu niveluri de poluare de peste cinci ori mai mari decât standardul de siguranță.
Iğdır din Turcia este cel mai poluat oraș din Europa, cu niveluri de PM2,5 de peste nouă ori mai mari decât standardul de siguranță.
Cele mai poluate țări din lume
Țările cu cea mai proastă calitate a aerului au fost concentrate în Asia de Sud și Centrală, găzduind primele 10 orașe cele mai poluate din lume.
Bangladesh a ocupat primul loc, cu 79,9 µg/m3 – de peste 15 ori mai mare decât ghidul anual OMS pentru PM2,5. Pakistanul a ajuns pe locul al doilea, cu niveluri de 14 ori peste standardele de siguranță. Este urmat de India, cu niveluri de PM2,5 de 10 ori peste limită. Țara găzduiește, de asemenea, cele patru orașe cele mai poluate din lume.
Tadjikistanul și Burkina Faso au fost a patra și a cincea țară cel mai poluate, ambele cu niveluri de PM2,5 de nouă ori peste standardele de siguranță.
Pentru prima dată în istoria celor șase rapoarte ale IQAir, Canada a fost cea mai poluată țară din America de Nord, găzduind cele mai poluate 13 orașe din regiune.
De ce sunt importante datele despre calitatea aerului
Rapoartele privind calitatea aerului acționează ca îndemnuri la acțiune pentru a reduce nivelurile de poluare. Lipsa datelor din țările africane lasă o treime din populația continentului fără acces la datele despre calitatea aerului, ceea ce înseamnă că mulți nu au putut fi incluși în studiu.
„Un mediu curat, sănătos și durabil este un drept universal al omului”, spune Frank Hammes, CEO global, IQAir. „În multe părți ale lumii, lipsa datelor despre calitatea aerului întârzie acțiuni decisive și perpetuează suferința umană inutilă”, susține acesta.
„În 2023, poluarea aerului a rămas o catastrofă globală pentru sănătate”, spune el. „Setul de date global al IQAir reamintește nedreptățile din aceste zone și necesitatea de a implementa numeroase soluții”, adaugă acesta.