Marele Ducat al Westarctica
Micronaţiunea a fost creată în 2001 de americanul Travis McHenry. Teritoriul cel mai important pe care-l pretinde “ducatul” consistă în Ţara Marie Byrd, din Antarctica. McHenry s-a hotărât să înfiinţeze o nouă ţară după ce a descoperit că nicio naţiune nu pretinsese drepturile asupra teritoriului respectiv. Americanul şi-a asumat rolul de conducător al ţării, a trimis documente oficiale celorlalţi membri ai Tratatului Antarctic şi a bătut o monedă proprie.

Republica Molossia
Republica este situată în nordul statului american Nevada şi a fost fondată în 1977 de James Spielman şi Kevin Baugh. O perioadă, statul s-a numit Marea Republică Vuldstein. Republica a fost condusă atât de regi autointitulaţi, cât şi de “guverne” comuniste.

Principatul Hutt River
Naţiunea din Australia este unul dintre cele mai mari state neconvenţionale. A fost fondat în 1970 de Leonard George Casley şi are o suprafaţă de 75 km pătraţi, fiind situat în apropiere de oraşul Northampton. Casley s-a folosit de o prevedere dintr-o lege veche, care oferea coloniilor britanice posibilitatea de a se separa de ţara mamă. Nicio altă ţară n-a recunoscut principatul, ceea ce nu l-a oprit pe fondator să vândă pe Internet cetăţenii. Acum are 18.000 de “cetăţeni”, împrăştiaţi în toată lumea.

Oraşul liber Christiana
Cu o suprafaţă de mai puţin de un kilometru pătrat, Christiana, din Copenhaga, este cel mai faimos “teritoriu liber”. Oraşul a luat naştere în 1971 fiind fondat pe locul unor barăci militare abandonate. Guvernul independent permite drogurile uşoare, însă interzice maşinile, furtul, armele de foc şi drogurile de mare risc. Comunitatea anarhică există şi astăzi.

Republica Insulei Rose
Arhitectul şi dezvoltatorul de real-estate Giorgio Rosa a construit în 1968 o platformă de 400 mp la 14 km în largul costei oraşului Rimini. Deşi proiectul a fost iniţiat anunţat ca unul turistic, câţiva ani mai târziu s-a reintitulat Republica Insulei Rose. Republica şi-a declarat independenţa şi a anunţat că doreşte să emită o monedă proprie.Cum asta ar fi pus în pericol stabilitatea fiscală a Italiei, pentru că republica se declara paradis fiscal, Marina Italiană a distrus platforma.

Principatul Sealand
Principatul, destul de cunoscut, este situat la 10 km de coasta Marii Britanii pe o platformă navală. “Ţara” condusă de maiorul Paddy Roy Bates şi-a declarat independenţa în 1967 însă nu este recunoscută de nimeni ca atare.

Republica Minerva
Mogulul lituanian al real-estate-ului Michael Olivier a încercat şi el să-şi construiască o ţară, care să fie o comunitate liberă, fără taxe, subvenţii sau alocaţii. Proiectul a luat naştere în Pacificul de Sud, între Tonga şi Noua Zeelandă. Autorităţile tongoleze au pretins că insula artificială este construită în apele lor teritoriale şi au lansat o operaţiune militară împotriva Republicii.