Țările NATO vor simula respingerea unui atac rusesc. Exerciții navale în Marea Baltică

NATO

SURSA FOTO: Dreamstime

Țările NATO vor simula respingerea unui atac rusesc în regiune. Acestea vor participa la exercițiile navale din Marea Baltică, începând cu 9 septembrie.

Țările NATO vor simula respingerea unui atac rusesc

La acest exercițiu vor participa 30 de nave și peste trei mii de militari și vor exersa pentru prima dată respingerea unui atac rusesc în regiune.

Exercițiul NATO va dura două săptămâni, timp în care vor fi antrenate trupe din toate țările NATO de la Marea Baltică, plus Suedia și aliații non-baltici SUA, Canada, Olanda, Belgia și Franța.

„Trimitem un mesaj clar de vigilență Rusiei: nu sub supravegherea noastră. Descurajarea credibilă trebuie să includă capacitatea de a ataca”, a declarat viceamiralul Jan Christian Kaack reporterilor la Berlin.

Va participa și marina americană care va trimite în exerciții o navă de peste 200 de metri lungime, concepută pentru a transporta și debarca aproximativ 800 de pușcași marini într-un asalt amfibiu.

O parte importantă a exercițiului este securizarea rutelor maritime prin Marea Baltică care va avea loc în largul coastelor Letoniei și Estoniei.

„Finlanda și statele baltice depind în proporție de aproape 100% de rutele maritime de aprovizionare prin Marea Baltică. În cazul în care Suwalki Gap va fi blocat – și acest lucru se poate face cu ușurință, deoarece există doar două drumuri și o linie de cale ferată – atunci rămânem doar cu rutele maritime și acolo va trebui să ne facem drumul”, a menționat Kaack.

Suwalki Gap, un coridor terestru îngust de aproximativ 65 de kilometri, este singurul punct care leagă statele baltice de Polonia și principalul teritoriu al NATO din Europa.

Finlanda a fost primită anul acesta în NATO

Cererea sa a venit pe fondul pericolului reprezentat de invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022.

Aderarea Finlandei reprezintă un regres pentru președintele rus Vladimir Putin, care s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte să invadeze Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.

„A crezut că va obține finlandizarea [neutralitatea – n.r.] NATO. În schimb, a obținut NATO-izarea Finlandei”, a spus liderul de la Casa Albă.

Odată cu aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică, lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO se dublează. Finlanda împarte la est o frontieră de 1.340 km cu Rusia și a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina.

Protecția oferită de articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, parafat în aprilie 1949, a făcut cele două țări să renunțe la o politică îndelungată de nealiniere.

„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.”

În concluzie, în cazul în care Finlanda va fi invadată sau atacată, toți membrii NATO – inclusiv SUA – îi vor veni în ajutor.