Țările UE vor milita pentru interzicerea fumatului și a vapatului în aer liber

fumat, țigări, fumatul interzis

SURSA FOTO: Dreamstime

Marți, țările UE vor susține interzicerea fumatului și a vapatului în locurile de joacă și în terasele cafenelelor. În cadrul reuniunii celor 27 de miniștri ai Sănătății de la Bruxelles, a fost analizată o recomandare privind reducerea fumatului pasiv.

Țările UE vor milita pentru interzicerea fumatului și a vapatului în aer liber

Marți, țările UE au susținut interzicerea fumatului și a vapatului în locurile de joacă și în terasele cafenelelor. În cadrul reuniunii celor 27 de miniștri ai Sănătății de la Bruxelles, a fost analizată o recomandare privind reducerea fumatului pasiv.

SURSA FOTO: Dreamstime

Surse diplomatice se așteaptă ca aceasta să fie aprobată în ciuda diviziunilor politice, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, când Parlamentul European a respins un proiect similar. Sănătatea este o competență a statelor membre, prin urmare recomandarea nu este obligatorie. Totuși, acesta sugerează viitoare strategii guvernamentale de prevenire a deceselor și a bolilor legate de fumat.

Ca urmare a unei propuneri din septembrie a Comisiei Europene, un proiect îndeamnă guvernele UE să extindă interdicțiile privind țigările la „produsele emergente”, inclusiv dispozitivele de tutun încălzit și țigările electronice, care sunt populare în rândul tinerilor.

Guvernele ar trebui să „asigure o protecție eficientă” împotriva poluanților nocivi în birouri și clădiri publice. Unele locații în aer liber ar trebui, de asemenea, protejate, se arată în document. Aceasta înseamnă că fumatul ar trebui să fie interzis în piscine, pe plaje, în grădinile zoologice, pe acoperișurile pub-urilor și pe terasele restaurantelor.

Încălcarea libertății individuale

UE face presiuni în cadrul „Planului de luptă împotriva cancerului”, care vizează reducerea fumatului de la 25% la 5% până în 2040,. Datele OMS sugerează că tutunul ucide peste opt milioane de persoane în întreaga lume, inclusiv 1,3 milioane de nefumători expuși la fumatul pasiv.

Potrivit OMS, emisiile țigărilor electronice conțin nicotină și alți compuși periculoși care afectează fumătorii pasivi. Echivalarea fumatului și a vapatului este controversată.

Italia și România au afirmat, într-o declarație comună văzută de AFP, că interdicțiile privind fumatul în exterior sunt neștiințifice și nu ar fi trebuit să fie recomandate. O sursă diplomatică a declarat că cele două țări ar trebui să susțină textul.

Deputații de dreapta au modificat săptămâna trecută o rezoluție pe aceeași temă pentru a face distincția între produsele tradiționale din tutun și gadgeturile electronice, dar Parlamentul European a votat împotrivă. Stânga nu a apreciat acest lucru, deoarece a susținut textul original, dar nu și versiunea diluată.

„Considerăm că interdicția de a fuma în aer liber reprezintă o încălcare a libertății individuale”, a explicat legislatorul de extremă dreapta Pietro Fiocchi, potrivit celor de la MedicalXpress.

Rezoluția parlamentară simbolică a fost respinsă cu 378 de voturi împotrivă și 152 pentru.