Informația este cu atât mai importantă în contextul în care sindicatele amenință cu greva din cauza subfinanțării angajaților, alții decât cei cu funcții de conducere sau membri CA.
Diferențele uriașe între salariile din cadrul TAROM
Deși salariul mediu lunar al unui angajat TAROM este de 10.592 lei (peste 2000 de euro), sindicatele susțin că această medie nu reflectă întreaga situație și acuză conducerea companiei de subfinanțarea unei părți semnificative a angajaților. În timp ce membrii consiliilor de administrație încasează anual zeci de mii de euro, mai multe categorii de angajați primesc puțin peste 3.000 de lei lunar, situație considerată inadmisibilă de angajații obișnuiți.
Din această cauză, FACIAS a solicitat printr-o cerere administrativă, ca TAROM să comunice cuantumul salariilor și alte avantaje acordate membrilor Consiliului de Administrație TAROM în ultimele 12 luni. Compania aeriană a refuzat să răspundă, în ciuda faptului că aceste informații fac obiectul legii 544 privind accesul la informații publice.
Pentru a-i obliga să furnizeze informațiile, FACIAS a acționat TAROM în judecată, deoarece refuzul companiei aeriene de a comunica informații de interes public este de natură de a prejudicia dreptul la informare. TAROM se confruntă cu pierderi semnificative an de an și cu o presiune tot mai mare pentru a deveni rentabilă, fapt care crează tensiuni între conducerea companiei și angajați.
TAROM estimează pierderi de 60 de milioane de lei anul acesta
Compania TAROM estimează pierderi de 62,4 milioane lei în acest an şi venituri totale de 2 miliarde lei. Potrivit celui mai optimist scenariu, anul 2024 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, iar scenariul pesimist arată că anul 2027 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, arată proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrului transporturilor şi infrastructurii privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Tarom, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor.
Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.
„În proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023, s-a estimat un rezultat brut negativ – pierdere, în valoare de 62.415.950 lei, în scădere cu 28,79%, respectiv cu suma de 154.348.660 lei faţă de rezultatul brut – pierdere, aprobat în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022, prin Ordinul MTI nr.470/2022 şi în scădere cu 20,53%, respectiv cu suma de 241.640.640 lei faţă de rezultatul brut – pierdere, preliminat/realizat la data de 31.12.2022”, arată proiectul de act normativ.