Cu toate acestea, marele semn de întrebare planează asupra sumei ce a fost cheltuită de Guvern pentru cumpărarea noii aeronave TAROM.

După aproape 10 ani, TAROM își cumpără o aeronavă nouă, este primul avion din cele 30 promise în programul de guvernare pentru operatorul aerian naţional.

Noua aeronava a TAROM a aterizat pe aeroportul Henri Coandă după ce a fost escortată de două avioane de război F-16. Avionul numit „Sarmisegetuza“, Boeing 737-800 New Generetion, intrat în flota TAROM, a fost un subiect de mândrie chiar şi pentru figuri importante ale politicii din România. De la premirul Sorin Grindeanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul Internelor Carmen Dan, directorul Tarom Eugen Davidoiu, secretarul de stat în Transporturi Dragoș Titea până la ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm şi reprezentanţii ambasadei SUA, cu toţii s-au pozat și au prins imagini cu noul avion ce va deservi compania TAROM.

Uşor emoţionat, considerat premierul din umbră, oficialul care a deschis seria declaraţiilor la prezentarea noii achiziţii a TAROM, a fost Liviu Dragnea. Președintele PSD a anunţat dotarea companiei de stat cu alte 29 de avioane, la fel de performante, în următorii trei ani. „TAROM ar trebui să fie condusă în mod profesionist, urmărit interesul României și cel al companiei. Nu știu dacă în ultimii ani compania a fost adusă în mod voit într-o situație nu tocmai plăcută. Cu totul întâmplător, în aceeași perioadă s-au dezvoltat alte companii aeriene private“, declara Liviu Dragnea. Ca și glumă de 1 aprilie, președintele PSD, Liviu Dragnea a anunțat că a cerut ambasadorului SUA să înceapă o negociere ca la fiecare Boieng care va intra în flota TAROM, „să primim bonus 2 F 16“. „Abia am început negocierile“, a spus, zâmbind, Liviu Dragnea.

Când vine al doilea avion

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a anunțat că a doua aeronavă Boeing 737-800 New Generation va intra în flota TAROM în cursul acestei săptămâni, iar până la finele anului vor fi achiziționate alte două avioane de lung curier pentru a redeschide rutele spre China și Statele Unite ale Americii.

 

„Un lucru foarte important de menționat este că au o autonomie mai lungă și anume putem călători de la București circa 6.000 de kilometri fără să se facă nicio escală pentru alimentare. De asemenea, vorbim de fiabilitatea aeronavei și consumul eficient de combustibil al acestei aeronave și, totodată, cel mai modern design pentru avioanele din clasa sa“, a adăugat Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a precizat că prima cursă va fi bucurești-Madrid și va mai opera zboruri pe săptămânale în Tenerife, Tel Aviv, Larnaca, Alicante, Amsterdam, Valencia.

Întrebat despre situația financiară a companiei, ministrul Transporturilor a răspuns că se reface planul de administrare al operatorului aerian și că „anul acesta nu vor exista pierderi, acest lucru fiind posibil și cu cealaltă aeronavă“.