Compania națională de transport aerian Tarom a vândut sloturile orare pe unul dintre cele mai mari aeroporturi ale lumii, Heathrow. Acestea revin companiei Qatar Airways. Informația a fost publicată inițial de Boarding Pass.
O aeronavă Tarom va decola, pentru ultima oară, de pe Aeroportul Heathrow
În acest context, o aeronavă a companiei naționale va decola, pentru ultima oară, spre București, de pe Aeroportul Heathrow. Se va întâmpla în ziua de 26 octombrie 2024, la ora 14:50 de minute.
Ulterior, în ziua de 27 octombrie, sloturile orare vor fi transferate către Qatar Airways, pentru curse Doha-Londra.
Tranzacția a fost înregistrată la aeroportul Heathrow pe 14 august
Tranzacția a fost înregistrată la aeroportul Heathrow în ziua de 14 august. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Europa Liberă că decizia a fost luată pentru „îndeplinirea unui nou obiectiv asumat față de Comisia Europenă în cadrul planului de restructurare”.
De asemenea, compania a subliniat că tranzacția este „în proces de finalizare, conform planului de restructurare aprobat”.
„Tranzacția este în proces de finalizare, conform planului de restructurare aprobat, care prevede această acțiune pentru asigurarea sustenabilității companiei pe termen lung”, a transmis Tarom, potrivit sursei menționate.
Suma obținută din vânzare ar urma să fie folosită folosită pentru plata unei datorii către Compania Națională de Aeroporturi București.
Compania națională nu a precizat care a fost prețul vânzării sloturilor de pe Heathrow către Qatar Airways.
Amintim că Tarom a închis și alte rute tradiționale, precum Viena, Barcelona și Munchen. Deciziile au fost luate tot în cadrul planului de restructurare.
Statul vrea să vândă acțiuni
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat anterior că s-au intensificat eforturile pentru a găsi parteneri pentru compania aeriană de stat.
Scopul final este salvarea operatorul național prin vânzarea unei părți din acțiuni. Într-o intervenție la Digi24, Grindeanu a subliniat că privatizarea parțială ar putea fi o soluție viabilă pentru revitalizarea companiei.
Grindeanu a menționat și câteva exemple de companii aeriene europene care au fost privatizate
Totodată, Grindeanu a menționat și câteva exemple de companii aeriene europene care au fost privatizate cu succes. Câteva exemple sunt:
- Swiss Air;
- Austrian Airlines;
- Alitalia.
Demnitarul a evidențiat că aceste modele ar putea servi ca inspirație pentru TAROM.