Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, aflat sâmbătă la Iași, unde a evaluat situația din Spitalul de Boli Infecțioase și pe cea din Spitalul Județean și a verificat activitatea Direcției de Sănătate Publică, a declarat că rata de infectare cu noul coronavirus este mai mare în judeţele unde este dezvoltat turismul, dar şi acolo unde sunt mulţi navetişti.
„Avem în acest moment mai multe infectări în Argeş, Dâmboviţa, Prahova. În general acolo unde sunt activităţi economice, transport navetişti intrajudeţean sau interjudeţean. Pe locul trei ar fi turismul. În celelalte regiuni, majoritatea sunt din turism”, a declarat ministrul Sănătăţii la Iaşi, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, ministrul a mai spus că din evaluarea făcută în ultimele trei zile la nivel naţional reiese că în 15 judeţe era în creştere rata infectărilor.
„Erau şase din Transilvania, şase din Muntenia, trei din Moldova, şapte erau în staţionare, şi 19 erau în scădere. Rămâne să vedem evoluţia”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Respectarea regulilor pe litoral este o problemă
Numărul mare de infectări se datorează faptului că nu au fost respectate regulile de distanţare socială şi normele de protecţie, punctează Nelu Tătaru, care adaugă că acest lucru se vede foarte bine pe litoral unde populația nu prea respectă regulile, se infectează și apoi se duc înapoi acasă cu virusul.
„În 15 mai am intrat în stare de alertă şi am început măsurile de relaxare. Am relaxat cu măsuri uşoare, uşor controlabile. Odată cu deschiderea teraselor, am avut ordine comune, ministrul Sănătăţii cu ministrul de resort. Indiferent că este ministrul Turismului, ministrul Sportului, că a fost ministrul Educaţiei, am avut ordine comune care specificau foarte clar şi normele de aplicare în momentul desfăşurării acestor activităţi. Şi-au asumat, şi cei din HoReCa, şi cei care îşi desfăşurau alte activităţi economice, respectarea acestor reguli. Dacă aceste reguli se respectau, nu aveam probleme şi nu aveam o creştere accentuată a transmiterii în comunitate, sau aveam o creştere care era controlabilă. În momentul în care nu s-a respectat acest lucru, şi aţi văzut şi dumneavoastră ce se întâmplă şi pe litoral, avem o transmitere. Litoralul este o zonă în care populaţia vine, îşi petrece o săptămână, se infectează, se reîntoarce în judeţele de baştină, şi acolo putem vedea creşterile”, a explicat Nelu Tătaru.