„Evaluăm fiecare creștere a fiecărei zile, evaluăm fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă tip incubație de 14 zile, în măsura în care aceasta evoluție ne va permite vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuții, ieri, împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HoReCa. Asta s-a constituit grup de lucru, tocmai pentru acele măsuri și norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor, vor continua acestea și la sfârșitul acestei săptămâni și poate și săptămâna viitoare, în condițiile în care evoluția o va permite vom mai avea aceste relaxări, în condițiile în care evoluția nu o va permite nu vom avea aceste relaxări.
Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicație vizavi de carantină, boală transmisibilă, vizavi de izolare la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, deveniți asimptomatici, care se externează, să rămână de bază.
Recomandările și eu știu articolele care nu sunt conforme, nu sunt constituționale din Legea 95 sau din Legea 50 sau din Ordonanța de Ugență din 99, suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical, tocmai pentru a gestiona acest moment oarecum de incertitudine, atât la nivel legislativ, dar și la nivel medical”, a transmis Nelu Tătaru.
O rugăminte către toți factorii implicați
„Precauțiile să fie mai mari în următoarea perioadă! Eu am înțeles: facem o lege nouă, dar nu pe timp de război… Nu schimbăm legile în timpul războiului. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm această pandemie. Politicul a venit prea devreme”, a transmis Nelu Tătaru la Digi24.
De asemenea, ministrul Sănătății a transmis că se lucrează la un proiect de lege pentru a putea fi rezolvată situația respectivă.
„Avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical.
Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatice sau cu simptome ușoare să rămână de bază”, a adăugat Nelu Tătaru.
Starea de alertă s-ar putea prelungi
Într-o conferinţă de presă susţinută vineri dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a menţionat subiectul prelungirii stării de alertă în România. Ce spune oficialul despre această posibilitate?
„Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri, suntem la trei săptămâni în care Guvernul şi Ministerul Sănătăţii şi-a asumat această creştere, în condiţiile în care am făcut trei măsuri de relaxare şi am avut şi weekenduri prelungite. O parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea unor agenţi economici sau relaxarea unor măsuri au respectat aceste măsuri.
La 1 iulie trebuie să facem o altă măsură de relaxare. Nu am făcut-o tocmai pe această creştere a numărului de cazuri. Evaluăm fiecare creştere a fiecărei zile, fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă tip incubaţie de 14 zile.
Dacă această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri împreună cu domnul prim-ministru cu cei din HoReCa. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va permite, nu vom avea aceste relaxări. (…) Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă!”, a declarat ministrul Tătaru.
Sursă foto: INQUAM/George Călin