Numărul de paturi pentru terapie intensivă COVID-19 din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare va creşte, potrivit precizărilor făcute, joi, de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, după cum relatează Agerpres.

Conform declaraţiilor de presă făcute de Nelu Tătaru în cadrul unei vizite de lucru la Satu-Mare, Spitalul Judeţean va rămâne în continuare unul non-COVID, însă cu paturi la terapie intensivă pentru COVID-19.

„În acest moment, sunt 246 de pacienţi internaţi pe paturi pentru suport COVID, patologie medie, 21 în terapie intensivă din care 9 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Capacitatea – 20 de paturi de terapie intensivă care o putem extinde, la nivel de spital judeţean, la 20, în acest moment opt, cu 12 prezente la nivelul spitalului din Carei. Spitale suport – spital Carei, spital Negreşti Oaş şi cu un spital judeţean din Satu Mare, care va deservi doar capacitate de terapie intensivă, rămânând pentru patologie non-COVID, pentru cei care au patologie non-COVID şi au necesar de asistenţă medicală. Deci, în acest moment se operaţionalizează 20 de paturi pentru terapie intensivă COVID, dar doar terapie intensivă COVID, la nivel de spital judeţean, în prezent fiind doar opt, restul rămânând pentru patologie non-COVID”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat faptul că numărul de persoane infectate cu COVID-19 din judeţ a crescut în ultima perioadă deoarece este un judeţ de tranzit, iar infectarea s-a realizat prin mobilitate, dezvoltarea în focare făcându-se secundar.

În judeţul Satu Mare au fost confirmate, de la începutul pandemiei, 2.071 persoane infectate cu COVID-19, incidenţa în ultimele 14 zile fiind de 1,87 la mia de persoane.

Numărul de paturi de la terapie intensivă va crește și la Cluj

Ieri, ministrul Sănătăţii declara la Cluj-Napoca, că secţiile de terapie intensivă sunt cele care necesită în acest moment o extindere a numărului de paturi pe fondul evoluţiei SARS-CoV-2 şi că, în total, în judeţul Cluj vor exista 63 de paturi pentru terapie intensivă şi 600 de paturi de patologie medie pentru COVID.

„Secţiile de terapie intensivă sunt cele care necesită în acest moment o extindere a numărului de paturi tocmai pe evoluţie. De aceea suplimentarea cu încă 11 paturi, ajungând la 63 de paturi de terapie intensivă, este capacitatea pe care o putem gestiona în judeţul Cluj. În condiţiile în care sistemul medical din Cluj primeşte aceste cazuri, trebuie să reacţionăm încă o dată la ceea ce se întâmplă în populaţia civilă”, a afirmat Nelu Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/George Călin