Ministrul este nemulțumit de situația în care se află majoritatea spitalelor din România.
„Repetam de multe ori în primele luni de pandemie că 80% din managementele spitalelor nu corespund, menţin aceeaşi opinie şi o adaptez şi Bucureştiului. Cred că o patologie, o pandemie, un moment destul de greu, medical vorbind, dar trebuie să ne schimbe şi o optică. (…) Speranţa este ca în opt-zece luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să o trimitem în Parlament a ieşit pe cealaltă parte complet modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o”, a spus Tătaru, la o dezbatere pe teme din domeniul sănătăţii organizată de PNL Bucureşti.
Acesta a declarat că ar trebui să crească atenţia asupra medicinei de familie.
„Trebuie să reaşezăm acea colaborare, să nu spunem prietenie, a pacientului cu medicul de familie”, a spus Tătaru.
De asemenea, Nelu Tătaru a afirmat că a observat o „demotivare” a Direcţiilor de sănătate publică.
„Trecând de la spitale, am putem vedea şi DSP-uri care ţin de Ministerul Sănătăţii, o demotivare şi o scădere a atribuţiilor, ajungând ca un DSP să fie cel care dă un aviz sau face un control tematic. (…) Păstrarea unei coordonări la nivelul MS asupra unităţilor medicale rămâne esenţial”, a mai spus ministrul.
Urmează o lună decisivă
Oficialul a declarat că dacă vor fi respectate regulile şi precauţiile, de la jumătatea lunii octombrie România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19.
„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii la TVR.