După un prim trimestru pozitiv, piața de capital a avut trei luni negative. Cotațiile sunt încă pe plus față de 2011, dar, din cauza situației politice, speranțele nu sunt foarte bune pentru restul anului.
Una caldă, una rece – așa ar putea fi descrisă evoluția pieței de capital autohtone din primul semestru. După creșteri susținute în primele trei luni ale anului, la sfârșitul cărora erau randamente și de 30% față de sfârșitul anului trecut, a urmat un trimestru de incertitudini politice și economice, traduse prin scăderi semnificative ale cotațiilor.
Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a crescut cu 23,88% în primul trimestru, dar a scăzut cu 15,7% în cel de-al doilea. La finele celor șase luni, BET mai arăta o creștere de 4,4% față de închiderea din 2011. La fel au evoluat și ceilalți indici, cea mai mare apreciere la finele semestrului fiind întâlnită în cazul indicelui ROTX, de 5,9%. Aprecierile de la noi sunt sub cele ale principalilor indici din străinătate, DAX-ul german consemnând o creștere de 8,3%, iar S&P500 american, de 7,6%.
Creșteri pentru blue-chipsuri
„În ultimele trei luni, criza datoriilor a menținut o stare de tensiune și nu au mai fost realizate alte listări la bursa autohtonă“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest. „Corecțiile sunt cauzate apoi de trecerea datelor ex-dividend, în anul curent valoarea dividendelor aprobate fiind semnificativ mai mare decât în anii anteriori“. Absența interesului provocat de dividende și situația de incertitudine generală au dus și la scăderea lichidității cu 22% în trimestrul al doilea față de primul, de la un total de 2,4 miliarde lei până la 1,9 miliarde lei.
Cu toate acestea, sunt și companii ale căror acțiuni au încheiat primul semestru cu aprecieri semnificative. Azomureș (simbol AZO) este una dintre campioane, cu o creștere de peste 60%. Cotația producătorului de îngrășăminte a fost însă susținută de oferta publică de preluare a Ameropa Holding, care a ajuns să controleze 96,4% din acțiunile companiei și o va putea delista. Ameropa a cumpărat prin oferta publică 20% din capitalul social al Azomureș, cu 240 milioane lei. Dispariția societății din Târgu-Mureș va fi o pierdere importantă pentru BVB, în condițiile în care nu reușește să atragă la cota bursei nici companiile de stat.
Nou indice de tip benchmark
Și blue-chipsurile, adică acțiunile companiilor mari și lichide, au mers destul de bine. OMV Petrom (SNP) a rămas cu o creștere de aproape 30% la sfârșitul lui iunie, cu cotația de 0,375 lei pe acțiune, față de închiderea din 2011, chiar dacă a coborât semnificativ de la maximele anului, înregistrate în februarie la 0,415 lei pe titlu. Fondul Proprietatea (FP), compania care susține cel mai mult lichiditatea pieței, de circa 30% în prezent (față de 40%-45% anul trecut), a încheiat, de asemenea, pe plus primul semestru, cu un randament de circa 7%. Creșterea ar fi fost mai mare dacă Hidroelectrica nu intra în insolvență, moment în care cotația FP căzut mai bine de 5%.
BVB a lansat, la începutul acestei luni, un nou indice de tip benchmark, BET-BK, indice care a fost solicitat de administratorii de fonduri și de investitorii instituționali pentru a fi folosit ca reper de randament. BET-BK este un indice de prețuri ponderat cu capitalizarea free-floatului celor mai lichide 25 de acțiuni. Practic, indicele va reflecta mult mai corect evoluția pieței, fiind luate în calcul doar titlurile importante, dar a căror pondere în cadrul indicelui este dată de lichiditate și de numărul de acțiuni libere la capitalizare.
17,4 miliarde euro este capitalizarea la zi a BVB, în ușoară creștere față de cea de anul trecut, de 16,4 miliarde euro