De anul viitor, aceste monede vor deveni doar piese de colectie. Puterea circulatorie a fiecarei monede va inceta, dupa un grafic stabilit de fiecare stat membru in UE. Prima tara care va pune punct circulatiei monedei nationale este Germania, la 31 decembrie 2001, altele ii vor urma, pana la termenul final de conversie – 28 februarie 2002. Romania se va alinia graficului impus de tarile membre ale Uniunii Europene. Operatiunea de conversie monetara va afecta tarile si companiile din afara zonei euro. Mai mult de 35 de miliarde de marci germane se gasesc in circulatie in estul Europei, inclusiv in Romania. O mare parte sunt bani negri. Autoritatile din aceste tari au anuntat ca organizatiile criminale din zona au inceput sa schimbe masiv marcile in dolari, pentru a evita traseul legal al conversiei. Acest lucru ar putea conduce la o devalorizare accelerata a monedei nationale (in cazul nostru, cresterea cursului de schimb leu-dolar).

Linistea dinaintea furtunii
Jumatate dintre cetatenii UE nu realizeaza ce urmeaza sa se intample
„Ziua E”, adica ziua euro, se apropie. Mai sunt cinci luni pana la momentul in care peste 300 de milioane de locuitori din Europa vor avea cel putin un lucru in comun: aceeasi moneda de schimb. Aproape 12 milioane de bancnote de 5, 10, 20, 50, 100 si 200 de euro, precum si circa 80 de milioane de monede de 2, 5, 10, 20 si 50 asteapta deja in banci sa inlocuiasca alte 15 monede nationale. In fiecare dimineata, de luni pana vineri, convoaie de masini blindate, insotite de vehicule ale politiei, pleaca din Berlin (locul unde se tiparesc bancnotele si monedele) catre toate bancile din cele 15 tari.
Conversia este a doua parte a unui lung proces, gandit in doua etape. Primul pas, introducerea electronica a euro, a fost facut in ianuarie 1999, atunci cand importurile si exporturile in si din zona UE au fost calculate in moneda unica. Acum a sosit insa momentul cel mai important: consumatorii din 15 state europene si turistii care viziteaza aceste tari vor ramane fara francul, marca si lira nationala si vor incepe sa plateasca alimentele, biletele de tren sau bunurile de larg consum in bancnotele nou-noute ale monedei unice.
Trecerea la o singura moneda nu este insa doar o simpla problema de logistica monetara. Consecintele imediate sau pe termen lung, bune sau rele, sunt enorme.
Scepticism si neincredere. Aceasta ar putea fi pozitia pe care analistii occidentali o adopta fata de trecerea, de la 1 ianuarie 2002, la moneda unica euro. Scepticism pentru ca aproape 40% dintre cei peste 300 de milioane de cetateni ai statelor membre UE nu realizeaza ca de anul viitor nu vor mai avea in buzunar marci germane, franci francezi sau guldeni olandezi. Acelasi lucru poate fi spus si despre intreprinderile mici si mijlocii. Managerii acestor companii nu s-au straduit prea tare sa inteleaga fenomenul trecerii la moneda unica. Pentru ei, momentul critic a aparut luna trecuta, atunci cand a trebuit sa inceapa sa plateasca salariile in euro.
Neincrederea vine din previziunile sumbre privind cresterea economica si inflatia in cele 15 state membre. Cu cinci luni inainte de „Ziua E”, devine tot mai clar ca Europa are probleme. Daca la inceputul anului Banca Central-Europeana prognoza o inflatie de 2% pentru 2001, in luna mai, indicele preturilor de larg consum a urcat pana la 3,4% pe an. Asta inseamna ca nu doar romanii au anul acesta probleme cu cresterea preturilor.
Pe de alta parte, se pune problema haosului comercial prin care vor trece tarile din uniunea monetara. Analistii sunt de parere ca turistii straini vor avea cel mai mult de pierdut din aceasta afacere, adica vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a cumpara bauturi alcoolice sau alimente. Si asta in conditiile in care, chiar daca milioane de produse si servicii urmeaza sa fie recalculate in euro, o perioada de timp preturile vor fi afisate atat in moneda nationala, cat si in cea unica. Deja asociatiile nationale de protectie a consumatorilor se plang ca exista o crestere a preturilor mai mare decat rata prognozata a inflatiei. Comerciantii – care au promis, de altfel, ca nu vor adopta o strategie psihologica de crestere a preturilor- au trecut deja la majorari de genul 4,99 euro, chiar daca valoarea reala in urma conversiei era de cel mult 4,50 euro.    

Investim in euro sau in dolar?
Trecerea la moneda unica ii obliga pe romani sa scoata valuta occidentala de la saltea
Introducerea in circulatie a monedei unice europene nu-i sperie nici pe dealerii prezenti pe piata valutara, nici pe analistii economici. Va fi Romania direct afectata de retragerea din circulatie a monedelor nationale ale statelor membre UE si inlocuirea acestora cu moneda euro? In primul rand, vor fi resimtite efectele importate din zona euro, fata de care Romania ramane neputincioasa. Daca impactul psihologic in zona euro va conduce la o depreciere a monedei unice, daca inflatia va lua avant in statele membre UE, atunci, fireste, va fi afectata si Romania. Doua treimi din activitatea de comert exterior a tarii noastre se deruleaza pe aceasta relatie.
Observatorii economici vad insa mai degraba partea plina a paharului. La nivelul agentilor economici care desfasoara activitati comerciale cu statele din vestul Europei, lucrurile se vor simplifica, in viziunea acestora. Firmele care dezvolta operatiuni comerciale cu mai multe state din UE si pentru care decontarile se fac in mai multe monede vor fi scutite de schimburile valutare repetate. Locul monedelor nationale va fi luat de una singura, euro, ceea ce va implica si o reducere a costurilor, prin excluderea comisioanelor percepute la schimburile valutare.
La nivelul persoanelor fizice, impactul psihologic poate fi mai pronuntat. Fenomenul este, insa, departe de a fi generalizat, fiind localizat in vestul si in nordul tarii, in zone in care marca germana dicta in micul comert de frontiera. Trecerea de la marca germana la euro va mentine automat apetitul pentru moneda vestica? Sunt analisti care inclina sa creada ca trecerea se va face la dolar. „Nu este sigur ca persoanele din aceasta zona vor adopta euro, in locul marcii germane. Este foarte posibil sa treaca pe dolar”, opineaza analistul economic Aurelian Dochia. Fireste, un rol foarte important il va avea evolutia euro in raport cu dolarul, pe pietele internationale. Raman inca multe necunoscute in ceea ce priveste efectele induse de retragerea monedelor nationale ale tarilor membre UE si inlocuirea acestora cu o moneda unica. Un lucru este, insa, sigur. De anul viitor, puterea circulatorie a acestora va inceta. Marca germana va da startul. Ea poate fi schimbata, contra altei monede (din afara zonei euro), la casele de schimb valutar, pana la sfarsitul acestui an. Pana la 28 februarie 2002, schimbul se poate face doar prin intermediul bancilor comerciale.
Paritatea de schimb a fiecarei monede nationale in euro este fixa. Important este, insa, ca banii sa fie scosi de la saltea. Dupa 28 februarie, singura lor valoare va fi de colectie. Daca banii (exprimati in monede din zona euro) sunt depusi in banca, atunci conversia se va face automat (in euro), fara a fi percepute comisioane.     

Principalele momente ale perioadei de trecere la moneda unica
· Iulie 2001: Cartile de credit ale tarilor din UE vor functiona numai pe euro. Preturile din magazine vor fi afisate in moneda unica. Companiile incep sa plateasca salariile in euro.
· Septembrie-decembrie 2001: Bancile si marii comercianti vor fi „incarcati” cu bancnote si monede euro. Conturile bancare, atat cele vechi, cat si cele nou infiintate, functioneaza doar in euro.
· 1 ianuarie 2002: Intra in circulatie bancnotele si monedele euro. Retragerile de cash de la ATM-urile bancare se fac doar in moneda unica. Contractele de asigurare, conturile bancare, cartile de credit, cecurile etc. nu isi vor schimba valoarea, iar cetatenii nu vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru operatiunile de trecere la moneda unica. Pana la 1 ianuarie 2002, aceste operatiuni se efectueaza voluntar, urmand ca de la data respectiva trecerea sa se efectueze in mod automat si obligatoriu.r
• 28 februarie 2002: Se trece definitiv la moneda in administratia publica a tarilor membre UE. Tot in aceste tari se incepe retragerea din circulatie a bancnotelor si monedelor nationale – scurta perioada de circulatie in paralel a monedelor nationale si a monedei unice: circulatie duala. La 28 februarie 2002 bancnotele si monedele nationale se scot definitiv din circulatie. Schimbarea banilor din moneda nationala in euro se va face doar prin banci.r
Masura de schimb este valabila si pentru statele care nu sunt din zona euro, cu singura diferenta ca moneda lor nationala nu va avea o rata de schimb fixa fata de moneda unica.r
r
Avantajer
• Turistii din afara Uniunii Europene nu vor mai fi expusi riscului ratei de schimb pentru tarile din zona euro.r
• Creste competitivitatea, prin facilitarea compararii preturilor din diferitele state membre (un alt efect ar putea fi posibilitatea de a realiza importuri la preturi mai scazute).r
• Chiar daca va exista o perioada de recesiune la nivelul statelor Uniunii Europene si, implicit, de devalorizare a monedei unice, exista toate premisele ca, din 2003, lucrurile sa se schimbe in sens pozitiv. Reprezentantii Bancii Central-Europene prognozeaza chiar o apreciere semnificativa a monedei unice fata de dolar.r
• Trecerea la bancnotele si monedele euro va aduce de la sine o incredere mult mai mare in moneda unica. Comertul dintre statele membre ar urma sa creasca in mod simtitor (se elimina costurile legate de schimbul valutar), acelasi lucru urmand sa se intample si in cazul fuziunilor si achizitiilor.r
• Euro are potentialul de a deveni una din principalele valute de tranzactie pe plan mondial, alaturi de dolar si yen, ducand astfel la cresterea stabilitatii mediului economic international si la stimularea comertului internationalr
r
Dezavantajer
• Accelerarea declinului euro fata de dolar. De la 1 ianuarie 1999, momentul lansarii monedei unice in varianta electronica, euro s-a devalorizat cu 25% fata de dolar. Costul enorm al trecerii celor 15 tari la euro, combinat cu cresterea inflatiei si la reducerea semnificativa a cresterii economice sunt suficiente motive care sa indice mentinerea ritmului deprecierii, cel putin in urmatorii doi ani. r
• Atat micile companii din zona euro, cat si cele din tarile nemembre (cum este Romania) care realizeaza exporturi in UE, se tem ca vor inregistra pierderi substantiale de pe urma conversiei monedelor nationale in euro. Ingrijorarea vine din faptul ca respectivele companii nu vor avea timp sa se familiarizeze cu practica necesara trecerii la moneda unica, atat cea referitoare la procedurile contabile, cat si cea referitoare la strategiile de marketing. r
• Importurile din statele membre UE ar urma sa fie mai scumpe. Dincolo de orice promisiuni ca nu vor exista pierderi de pe urma conversiei valutare, companiile au estimat pierderi de circa 2% din cifra de afaceri, ca urmare a trecerii la un nou sistem contabil. Pierderi care urmeaza sa fie compensate prin cresterea preturilor. r
• Marile lanturi comerciale prezente si in Romania ar putea sa majoreze in prima faza preturile, plecand de la faptul ca cetatenii care nu au incredere in moneda unica vor cumpara masiv produse de lunga utilizare. Un alt factor, la fel de important, va fi cel al cresterii inflatiei.r
• Posibilitatea de a compara mult mai simplu nivelul salariilor din celelalte tari din UE ar putea conduce la masive miscari sindicale, care sa ceara mariri salariale in randul statelor membre mai putin dezvoltate. Cele mai multe nemultumiri vor fi simtite in special in randul companiilor multinationale.r
r
Paritatea de schimb dintre monedele europene si euror
1 euro este egal cu:r
40,3399 franci belgienir
1,9558 marci germaner
340.750 drahme grecestir
166,386 pesetas spanioler
6,55957 franci francezir
0,787654 lire irlandezer
1936,27 lire italiener
40,3399 franci luxemburgr
2,20371 guldeni olandezir
13,7603 silingi austriecir
200,482 escudos portughezir
5,94573 marci finlandezer
sursa: Banca Central-Europeanar