Taverna Racilor a intrat în atenția Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR). În urma deficiențelor constatate s-au aplicat o serie de sancțiuni. Ce nereguli s-au descoperit?
Taverna Racilor din Herăstrău – București a fost luată la verificat. Cei de la CRPCR București-Ilfov au desfășurat, în perioada 01.06.2023-15.09.2023, mai multe acțiuni de control. Firma a fost administrată inițial de SC Nedsea SRL. În prezent ea este administrată de SC Commercial Diplomatic Club SRL (societati promovate în media de domnul Paul Nicolau, cunoscut ca și Pescobar).
În urma deficiențelor constatate, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat mai multe sancțiuni.
Taverna Racilor, amendată cu 25.000 lei
În data de 01.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL au dat amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei. S-a dat și un avertisment. În plus, s-a decis oprirea definitivă de la comercializare a 156 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 2600 lei. Totodată, s-a hotărât oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor.
Ulterior, a fost verificată măsura dispusă de oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor și s-a constatat că aceasta nu a fost respectată. Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei. Totodată, s-a propus emiterea deciziei de închidere a unităţii.
Măsurile dispuse de comisarii CRPCR București-Ilfov
În data de 03.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL. Conform unui comunicat de presă, a fost solicitată verificarea măsurilor dispuse. S-a constatat ca deficiențele au fost remediate.
În data de 22.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL. Au fost date amenzi contravenționale în valoare de 75.000 lei. S-a decis oprirea definitivă de la comercializare a 84 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 2500 lei. În plus, s-a dispus oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor. Conform sursei citate, s-a făcut propunerea de închidere temporară a unităţii. Se avea în vedere o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate. În plus, s-a luat avut în vedere și propunerea de încetare a practicilor comerciale incorecte.
În iunie s-a dispus închidere temporară a unităţii
„În data de 28.06.2023 a fost emisa decizia nr. 259 de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru SC Nedsea SRL. În data de 24.06.2023, a fost efectuat un alt control constatând-se ca la același punct de lucru funcționa SC Commercial Diplomatic Club SRL.
În urma controlului au fost aplicate:
- amenzi contravenționale în valoare de 15.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a 186 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 8100 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor (agregate figorifice).
Sancțiuni și pentru administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL
Au urmat, apoi, o serie de sancțiuni în data de 15.09.2023 – administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL:
- amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 16500 lei
- oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
- propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.
„Menționăm că vor fi transmise adrese către Primaria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică”, se arată în comunicatul de presă al CRPCR București-Ilfov.
Principalele abateri constatate de echipele de control
Conform sursei citate, principalele abateri constatate de echipele de control au fost:
- folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare
- prezența insectelor vii (muște) în unitate
- schimbarea stării termice a produselor
- nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde
- existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat)
- lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate
- lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu ,
- lipsa autorizației emisă de Primărie;
- produse alimentare cu data limita de consum depasită;
- utilizarea unei masini de transport neautorizate la care sistemul de racire nu era funcțional, ca și spatiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).
- nerespectarea temperaturii de pastrare a produselor alimentare pe timpul transportului.