Taxa auto va fi modificată a cincea oară

Guvernul a înfiinţat, la cererea premierului Emil Boc, un grup interministerial de lucru pentru analizarea taxei de poluare auto. Până la finalul lunii iunie vom avea o nouă formă a taxei. Grupul interministerial va fi coordonat de un reprezentant al Ministerului Mediului şi va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Departamentului pentru Afaceri Europene şi un consilier al primului-ministru. Este nevoie de o nouă analiză a taxei auto ca urm

Guvernul a înfiinţat, la cererea premierului Emil Boc, un grup interministerial de lucru pentru analizarea taxei de poluare auto. Până la finalul lunii iunie vom avea o nouă formă a taxei.

Grupul interministerial va fi coordonat de un reprezentant al Ministerului Mediului şi va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Departamentului pentru Afaceri Europene şi un consilier al primului-ministru.

Este nevoie de o nouă analiză a taxei auto ca urmare a cerinţelor adresate de mediul de afaceri, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Înmatriculările de maşini noi din România au scăzut cu 70% la finalul primului trimestru din acest an, la aproximativ 8.800 de unităţi. Prin opoziţie, în aceeaşi perioadă, numărul maşinilor second-hand, aduse din străinătate şi înscrise pentru prima dată în circulaţie, a fost de 35.414 autoturisme, în scădere cu 54% faţă de primul trimestru din 2009. Practic, la fiecare maşină nouă cumpărată, românii au achiziţionat alte patru la mâna a doua.

Din 2007 şi până în prezent taxa auto a avut mai puţin de patru forme care au intrat în vigoare la: 1 ianuarie 2007, 1 iulie 2008, 15 decembrie 2008 şi 19 februarie 2009.

Guvernul îşi propune ca până la finalul lunii iunie să fie propusă o nouă formă de taxă, a spun în urmă cu două zile, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Strategie pentru trecerea la automobilul electric

Guvernul a înfiinţat miercuri grupul care va elabora strategia privind autovehiculul electric, a anunţat ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a precizat că din grup fac parte reprezentanţii ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Mediului, Economiei şi ai Autorităţii pentru Cercetare.

„Cei doi producători din România – Renault şi Ford – sunt printre pionierii cercetării în ceea priveşte autovehiculul electric şi cred că este o mare oportunitate pentru România de a dezvolta şi încuraja utilizarea acestuia în România”, a declarat Videanu la finalul şedinţei Executivului.

Premierul Emil Boc a anunţat, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei vizite la Automobile Dacia, că Executivul va înfiinţa grupul interministerial. ”Maşina electrică va fi maşina viitorului în 10 – 20 de ani şi trebuie să ne pregătim, aşa cum se pregăteşte întreaga Uniune Europeană” a argumentat Boc.