Impozitarea progresivă nu ar aduce suficienți bani în plus la buget

Impozitarea progresivă (unde cei cu venituri mai mari plătesc taxe mai mari) nu ar aduce suficienți bani în plus la buget și nici nu ar rezolva problema deficitului mare al țării, potrivit unui studiu realizat la cererea Confederației Concordia de profesori de la Academia de Studii Economice din București.

Actualul sistem fiscal a ajutat economia României să crească mult în ultimele douăzeci de ani. Din anul 2005, de când s-a introdus cota unică (toți plătesc același procent din salariu ca impozit), economia României a crescut rapid, la fel ca în alte țări care au aplicat această măsură. În plus, cota unică a contribuit la dezvoltarea clasei de mijloc.

Totuși, România are un deficit bugetar mare. Tocmai de aceea, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI) au recomandat introducerea impozitării progresive. Acest subiect a fost discutat și de politicieni.

Studiul a analizat cât de mult ar crește veniturile statului dacă s-ar aplica impozite mai mari pentru salariile mari. De exemplu, dacă salariile de până la 8.500 de lei ar rămâne taxate cu 10%, cele peste această sumă cu 15%, iar cele peste 15.000 de lei cu 25%, statul ar încasa doar cu 0,15% din PIB mai mult – adică foarte puțin.

salarii
SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar dacă taxele ar crește foarte mult, veniturile statului ar crește cu mai puțin de 2% din PIB

Un alt scenariu arată că, chiar dacă taxele ar crește foarte mult – de la 16% pentru salariile mici până la 60% pentru cele peste 15.000 de lei brut – veniturile statului ar crește cu mai puțin de 2% din PIB. Asta pentru că în România nu sunt foarte mulți oameni cu salarii foarte mari. Deci, chiar dacă îi taxezi mult, statul nu câștigă mare lucru.

Ba mai mult, o astfel de măsură ar afecta economia. Orice creștere a taxelor ar încetini dezvoltarea:

  • Dacă taxele pe salarii cresc, oamenii vor avea mai puțini bani de cheltuit, ceea ce duce la scăderea cererii.
  • Dacă taxele pe companii cresc, acestea vor investi mai puțin, ceea ce înseamnă mai puține fabrici, mai puține locuri de muncă.

„Orice taxare suplimentară pe care o pui acum va încetini economia. Dacă taxezi veniturile oamenilor, ei vor consuma mai puțin, scade cererea.

Dacă taxezi companiile, vor investi mai puțin, deci nu deschidem fabrici noi, nu angajăm oameni”, a explicat directorul executiv al Confederației Concordia, Radu Burnete.

Chiar și o creștere a cotei unice de la 10% la 16% ar avea efecte negative. Ar duce la scăderea PIB-ului cu 0,74% și pierderea a aproximativ 160.000 de locuri de muncă.