TVA ar putea crește din 2025
Alexandra Smedoiu, președintele Asociației CFA România, a anunțat luni, cu ocazia prezentării raportului „FY25 Macroeconomic Outlook”, că există posibilitatea ca în anul următor să asistăm la o ajustare a TVA.
Această creștere ar putea varia între 2 și 3 puncte procentuale.
Alexandra Smedoiu a afirmat că anul acesta se preconizează o revenire la un deficit bugetar semnificativ, ceea ce impune o reflecție asupra măsurilor necesare pentru anul următor, încă din apropierea sfârșitului acestuia.
Smedoiu a menționat că, în prezent, cota standard de 19% a TVA-ului este sub media Uniunii Europene, care se situează la 21%, și a sugerat că ar putea exista și o reorganizare a cotelor reduse, de 0, 5 sau 9%.
De asemenea, ea a anticipat că aceste subiecte vor fi discutate public și anunțate probabil în decembrie, dar a subliniat că schimbările guvernamentale din acea perioadă ar putea afecta claritatea situației.
„Anul acesta se pare că mergem din nou spre un deficit bugetar foarte mare, ceea ce înseamnă că spre finalul anului trebuie să ne gândim deja la măsurile pentru anul următor. Dacă ne uităm la componenţa veniturilor fiscale aş spune că cea mai probabilă este o creştere în zona de TVA, taxa pe valoare adăugată, taxarea consumului, pentru că consumul este cel care a susţinut până acum economia şi este considerată şi cea mai puţin dăunătoare taxă, în sensul că afectează mai puţin afacerile, investiţiile şi mai mult zona de consum. Deci, din punctul acesta, spun că cea mai probabilă este creşterea TVA. În plus, ca şi cotă standard 19% suntem sub media Uniunii Europene, care este 21% şi există, bineînţeles şi multe tranzacţii care sunt făcute cu cote reduse, 0, 5, 9%. Probabil că vom vedea şi o reaşezare în zona aceasta. Mă aştept ca lucrurile acestea să fie discutate în spaţiul public şi anunţate probabil în decembrie. Sigur, avem o schimbare de guvern în decembrie şi probabil acesta este motivul pentru care lucrurile nu sunt clare”, a spus Alexandra Smedoiu.
TVA mai mare din 2025 în România
Ea a menționat că implementarea acestei modificări ar putea începe pe 1 ianuarie 2025.
Alexandra Smedoiu a avertizat că, în absența unor acțiuni din partea României, țara ar putea fi supusă unor presiuni din partea creditorilor internaționali, ceea ce va necesita intervenții pe parcursul anului următor.
În plus, ea a subliniat că ajustarea ar putea varia între 2 și 3 puncte procentuale, în funcție de informațiile disponibile la sfârșitul anului.
„Când spun 2 – 3 s-ar putea să nu vorbim doar de cota nominală ci şi de reaşezarea tranzacţiilor care sunt cu cote reduse astfel încât per total să putem încasa mai mult. Sigur că întotdeauna când există o creştere a taxei există şi un efect de descurajare a consumului. Deci, creşterea nu se va vedea 1 la 1 în veniturile fiscale, însă acesta este un risc pe care va trebui să ni-l asumăm pentru a putea să realizăm o creştere pe zona de venituri fiscale„, a spus Alexandra Smedoiu.
Românii cu salarii mici, cei mai afectați
Președintele CFA România a subliniat că o creștere a TVA va avea un impact generalizat, dar va afecta în mod special persoanele cu venituri mai mici.
Aceasta se datorează faptului că, la acest nivel de salariu, cheltuielile pentru consum sunt cele mai ridicate.
Ea a subliniat că va fi fascinant să observăm dacă se vor implementa măsuri compensatorii în acest domeniu.
Adrian Codirlaşu, vicepreședintele CFA România, a avertizat că anul următor ar putea aduce un șoc inflaționist din cauza majorării impozitelor.
„TVA-ul e foarte probabil să se majoreze. Asta va însemna o majorare a inflaţiei cu un echivalent. De exemplu, două puncte procentuale creştere de TVA înseamnă două puncte creştere de inflaţie. Deci de la undeva 4,5% anul acesta s-ar putea să ajungem din nou la 6% inflaţie, după care procesul dezinflaţionist va fi reluat”, a spus Adrian Codirlaşu.
Inflație de 4 procente
El a estimat că, până la sfârșitul anului, inflația ar putea atinge din nou 4%.
De asemenea, el a subliniat că în noiembrie va avea loc o ședință de politică monetară la Banca Națională a României, unde s-ar putea lua în considerare o diminuare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază. În plus, anul viitor ar putea fi realizate patru sau chiar mai multe reduceri, în funcție de evoluția ratei inflației.